Welcome to my blog.. Enjoy your reading!! Keep smiling Ok!!! (^_^)

Rabu, 19 Oktober 2011

Budak Zaman Sekarang Nih....

Apa yang aku nak cakap sangat nih????? Ok. The story begin when i'm in dilema with an event......

Seriously aku cakap, aku tak paham dengan budak zaman sekarang nih. "macam aku budak zaman dulu an" Bergaduh no satu. Bab belajar asal lak korang tak letak kat no 1. Apa salahnya jadikan BELAJAR adalah AIM dlm hidup korang??? Korang gak untung nanti. Hish!

Yang aku nih tiba2 je kenapa lak??? Sebab aku tak paham. Kenapa muda mudi zaman sekarang lebih suka bergaduh daripada ignore je ape mangkuk tu nak kata???? Ada luak kat mana2 ke kalau mangkuk2 tu kutuk korang or maki2 korang?? Biarkan je apa salahnya?? Korang jugak yang untungkan.... At least korang dapat la saham pahala kat akhirat nanti. Si mangkuk2 tu pun dapat gak saham dosa nanti.. So, kat sini, korang boleh nampak tak konsep hidup nih???? Senang je.. Q.E.D "Quit Easily Done"

Lagi satu yang aku tak paham, kalau korang nak tunjuk HERO pun, asal wat kat depan dak perempuan??? Korang ingat diorang ni hadap sangat ngan keHEROan korang tu??? Pompuan zaman sekarang ni, jujur la aku cakap an, diorang ni mula2 sekali akan pandang tahap KEPERIBADIAN korang. Second, tahap BERTANGGUNGJAWAB korang. Third, EDUCATION korang. Lepas tu baru la diorang pandang muka and lain2.... So, nampak tak kat sini apa yang sepatutnya korang kene kejar????? Hish!

Dan yang paling best, umur baru setahun jagung, tapi bab BOROS korang memang sangat2 tak leh bla. Kalau mak bapak jenis kaya tu, xpe la gak an. Tapi, walau sekaya mana pun mak bapak korang pun, tu bukan harta korang. Aku tak nampak korang boleh belajar berdikari bila korang jadi "layang-layang terputus tali or saving korang habis" Serius aku cakap an, better korang bagi mak bapak korang save duit diorang tu. So, one day diorang boleh wat HAJI. Korang satu family gak yang untung. Betol tak????

Sometime aku tak paham, ape motif korang nak berhabis-habisan demi satu event???? Why not korang belajar untuk "mix n macth" pakaian korang tu. Dapat save sikit duit tu 4 your future right??? Cuba korang pikir, nanti korang nak sambung belajar, nak kawin, nak beli vehicle or house, semua2 tu guna banyak duit. At least bila korang dah ada saving, dapat la korang meringankan beban2 mak bapak korang.  Betol tak???? "siapa yang tak setuju tu macam takde kesedaran sivik je"

Act, banyak benda aku nak cakap pasal budak2 zaman sekarang nih. But i think, aku patut stop sampai sini je lah. Siapa yang nak argue tu, aku sarankan korang muhasabah la diri tu sikit coz aku pun nak muhasabah diri aku ni balik.

Tiada ulasan: