Welcome to my blog.. Enjoy your reading!! Keep smiling Ok!!! (^_^)

Jumaat, 7 Oktober 2011

Asam Garam Aku

Hai!!!

Kali ni mood dtg wktu mlm. Aku rasa, sejak dua menjak ni aku bnyk merepek la. Tujuan utama sekarang pn bnyak yg dh lari lintang pukang. Macam-macam serba tak kena sekarang ni. Masalah??? memang takkan pernah habis. Nak cer pasal masalah, mmg tiap kali entry aku, mesti aku sebut pasal masalah. So, terbukti yang masalh takkkan pernah habis. Tu lah namanya cabaran. Aku sekarang ni makin suka cari gaduh. Orang tegur sikit pun dah nak terasa. Kadang-kadang cepat je nak melenting.

Aku ni dh tak mcm dulu. Dulu mulut aku ni bnyk emas kat dlm dia. Nak bukak mulut pun payah. Sekarang ni, ada je bnda aku nk argue. Lepas trial ni, sekolah aku nmpk sangat bersepah dari pelbagai sudut. Aku pun makin suka merayap. Macam nak tenangkn fikiran la. Tapi tak pernah menjadi pun.

Pidah lak asyik cari aku tnya pasal math. Aku ni mcm dh jadi TOK GURU MATH dia dah. Nak kata aku ni bijak sangat pasal math tu tak la. Result pun tak segempak result dia. Tapi mungkin dah tercalun dalam Majlis Graduasi kat sekolah aku kot. Rafidah confirm la dpt. Result dia ,,, pergh!!! jeles aku tengok. Mak kata, kalu nak jeles pasal pelajaran takpe coz kita akan ada perasaan nak tndingi result-result dia yg gempak tu. Huhuhu.. Tapi betul gak kata mak. Sebab sekarang ni, bila aku jeles, aku akan try nak tndingi org tu. Bila aku dah capai target aku, aku rasa sangat-sangat puas hati.

Bila dah ada perasaan nak bersaing dengan seseorang,, firstly, aku kena buang semua sifat malas aku ni. Sikap ni memang sangat teruk dan selama ni telah berjaya mempengaruhi kehidupan aku. MALAS haru di buang dalam kehidupan aku. Now aku kena capai target SPM aku yg dah tercatat lama dalam buku nota batik kaw tu syera oi. (Exam pun bnyak careless and doing silly mistake....)

Pasal perasaan. Aku rasa,,, bukan-bukan, bukan aku rasa dah sekarang ni. Sekarang ni aku kena tukar segalanya. Pasal perasaan ni, aku kena lebih bertegas dengan diri sendiri. Selama ni aku buat bnda bodoh sebab lelaki. Sekarang ni aku kena lebih berfikiran positif untuk masa depan. Mak cakap, "sekarang ni masa untuk kaw belajar. Cari harta dulu, baru pikir pasal lelaki dan lain-lain".. (Mak, angah sayang mak....) Sekarang ni masih belum terlambat untuk aku berubah.

Mulai malam ni, Insyaallah dengan izinnya, aku hendak melakukan trnsformasi ke atas diri aku nih. Sikap negatif yang selama ni tertanam dlm diri, perlu aku sental, kikis dan buang dari kamus hidup aku. Fikiran aku ni perlu dilenyapkan dari angan-angan Cinderella yang tak ada pada zaman moden ni. Aku akan buktikan kat kaw(seseorang), yang aku boleh.

Aku sahaut cabaran kaw. Aku akan berdiri lebih tinggi dari kaw. Aku akan buktikan satu hari nanti aku akan lebih berjaya dari kaw. Mungkin sekarang ni, siapalah aku dalam pandangan mata kaw. Tapi suatu hari nanti, aku akan buktikan yang aku adalah seseorang dalam kamus hidup kaw...

 Kadang-kadang, aku rasa macam nak wat hal sendiri je. Tak nak amik tahu pasal orang lain. Sebab???? Perasaan jeles tak bertempat aku sekarang ni makin menjadi-jadi. Bila aku diam, dia makan diri pulak. Macam mana ni???? Tadi aku tuition pun aku tak focus sangat. Datang dengan rasa terpaksa sebab taknak membazir duit yuran yang mahal sangat tu. Lepas tu, satu demi satu perkara terjadi. Tapi aku tetap dapat sembunyikan perasaan ni dengan senyuman. WTH??? hish!!!

Makin nak exam ni, makin banyak penyakait yang menyerang orang sekeliling aku. Aku lak dah start bercendol kat hidung nih. Hish! Tak suka betol la. Dalam bnyk-bnyk penykit, aku paling anti dengan virus Batuk dan Selesema. Tension aku di buatnya. Nak buat kerja pun susah.

Suasana kat sekolah sangat la sukar hendak di tafsirkan. Dengan adik aku yang sdang menduduki PMR ni. (aku tak nmpk apa motif aku ckp pasal adik aku sekarang ni) Aku tengok dia ni wat selambe Bluehippo dia je. Buku pun tak di baca. Sedap je dia melalak kat rumah dengan seni kata lagu inggeris tah hapa-hapa tu. Nak nyanyi pun, sila lah buka lirik dulu. Ni kaw merapu meraban kt dlm rumah ni wat pe. Hish!!

Dan kalau nak suruh aku mengeluh, memang sampai bila-bila pun takkan habis. Jadi sebelum mak aku terjaga dari tidur dan membebel kat aku coz tak tidur lagi. Lebih baik aku shut down comptr ni secepat yang mungkin.

Does yg mmbaca, harap maaf coz ayat tunggang langgang macam kene tornedo je nih.
Bace la eh!

Tiada ulasan: