Welcome to my blog.. Enjoy your reading!! Keep smiling Ok!!! (^_^)

Sabtu, 10 Disember 2011

Terbaik.........

Bercintalah dengan pelajaran,
bertunanglah dengan mengulangkaji,
berkahwinlah dengan peperiksaan,
berbulan madulah dengan kejayaan.....

Huh! Lega....

Assalamualaikum......

Act, xda bnda pn aku nak cite kt sini. Cuma nk share story a few story ngn korng. (th ape je la cite aku nih)

8 Disember 2011 adalah tarikh terakhir aku menduduki peperiksaan SPM. Paper hari tu adalah EST. Alhmdulillah, x susah sangat. Cuma tak cukup masa je nak tulis essay. Lepas habis exam, masa untuk memulangkan buku text. And before balik, aku rase sdy pulak.Ye la, pas ni tak dpt jmpa korg lagi. Jumpa pn, suasana dah tak macam kt skolah lg... Ye la, msing-masing dh de life masing-masing kan....

Lepas ni, sesi untuk mencari kerja pulak. hari jumaat hari tu, aku g cari kerja ngn tacha. Sampai kat satu kedai ni, dia bg kami isi borang. Punya la bnyk nk kene isi dgn pnuh brsush pyh. Skali time nk hntr balik borang tu, akak tu ckap "sebenarnya kami nak cari pekerja tetap. payah la amik pekerja sementara ni. nanti nak kena latih orang lagi.... bla bla bla bla" CIS!!! Baik ckp awal-awal. Tak payah aku buang masa isi borang kat situ. Hampeh betol!

Memang ada betolnya apa yg akak tu ckp. Tapi kalau semua kedai ckp bnda yg sama, takkan aku nak duduk rumah  and menghbiskn beras mak aku. Kalau ada kerja, at least xda la aku nak wat muka toya mintak duit coz dah ada duit sendiri. Huh, x phm btol aku.

Ok! Now, stop talking about JOBS.

Bila aku tengok tengok tengok tengok tengok dan tengok, terasa __________ pn ada gak dengan _______ . (ape kw ni syera, nk cer ke tak ni????) Hmmmmm makin lama, aku rasa makin complicated dengan semua ni... (ape ni???)

Korang pernah rasa yang life korang complicated tak sekarang ni???? Aku rasa mcm tu sekarang ni. Rasa mcm SESUATU je.. Macam ada something yang membuatkan aku rasa SESUATU. (.....????.....)

Dah r, fed up lak aku!
Cau..........

Khamis, 17 November 2011

Minggu Pertama SPM

Assalamualaikum....

Alhamdulillah,, aku masih bernafas sampai hari ni.. Aku cakap macam ni bukan apa. Sebab aku rasa exam kali ni takda la susah mana (pergh!!! statement x leh bla). Ni pendapat aku la. Aku rasa tak susah pun SPM ni. Yang susahnya ialah macam mana kita nak hafal semua fakta yang ada dalam buku terutama sekali SEJARAH. Tapi exam sejarah kali ni takda la susah macam trial hari tu. Aku boleh nak tergelak bila tengok soalan. "sengal" huhuhuhu... Tapi kalau korang tanya, "boleh dpat A+ tak????" hmmmmm (*_*)!"

Aku rasa, dalam banyak-banyak paper yang aku dah buat minggu ni, BM yang agak mencabar untuk di buat bcoz aku tak cukup masa nak tulis jawapan. Ni semua gara-gara terbuang masa lebih kat rumusan. Asal la rumusan tu payah sangat nak cari isi dia. Bukan takat sekali dua aku baca, mau lebih lima kali ada kot. Tu belum buang masa nak kira berapa patah perkataan lagi. Rugi rugi......

First time aku dapat buat essay BI dengan tersengih-sengih. Nak gelak time tu pun ada gak. Ye la, tak sia-sia aku buat karangan BI yang MAK DATIN aku bagi time malam sebelum exam hari tu. Sekali soalan yang sama keluar daaaa... Cuma last word dia ada tambah "meningfully". Apa tunggu lagi, aku terus curahkan segala essay yang aku dah hafal ke atas buku jawapan tu. Syukur Alhmadulillah.... Allah permudahkan segala urusan aku pada hari-hari peperiksaan. Alhamdulillah juga bcoz aku dapat hafal essay time malam sebelum peperiksaan dengan lancar. Tak kisah la macam mana position aku time nak menghafal tu sebab aku dah dapat benefit dia. Syukur sangat-sangat.

Lepas exam paper BI, ada la PAKCIK PINK mintak aku ajar dia HISTORY. Minta maaf la, memang aku tak nak ajar dia. Takat baca buku dan terangkan balik tu boleh la. Nasib baik la PAKCIK YANG SUKA MENGORAT join kami study,, memang tak jadi study sudahnya. huhuhuhuhu... Tapi ada la soalan-soalan cepumas yang diorang sebut, keluar dalam exam. Tak sia-sia gak la kena tegur ngan Kak Aida. Mau taknye, kami 3 orang je dah boleh buat PS tu bising. Lagi-lagi bila PAKCIK MENGORAT gelak,, PERGH!!!!!!! tak agak-agak betul PAKCIK tu gelak. Sampai Kak Aida cakap, "korang ni belajar ke apa ni????" hehehehehehe.,......

Korang pernah tak dengar orang tua-tua kata, "awak tu darah tengah manis sekarang ni,, macam -macam perkara buruk boleh jadi..." Pernah tak??????? Aku kesian la kat budak-budak yang accident time nak gi sekolah. Habis luka kaki tangan. Hish!!! Ngeri betul la... Nasib la tak patah riuk. Kalau tak macam mana la nak menulis nanti. Sebab tu la mak aku selalu bebel pagi-pagi time aku dah bertenggek kat atas moto, hari dia tak pernah lupa "Angah, baca doa...." So, aku pun baca la,,,,,







Sepanjang perjalanan ke sekolah aku dok berzikir dan berdoa dalam hati, minta aku selamat sampai ke sekolah tanpa berlaku apa-apa perkara buruk menimpa aku. Insyaallah.....

Hari pertama exam, time tu aku nak balik. Punya la aku bersusah payah nak start motor. Naik tension aku di buatnya. Motor tu tak nak hidup gak engine dia. Dalam hati dah start nak menyumpah pun ada gak. So, dengan malasnya, aku pun bertapak la ke kantin sekolah untuk mencari telefon yang melekat kat tiang tu. Aku angkat dia, aku masukkan duit dan aku tekan-tekan dia. Lepas tu aku dengar bunyi "tuuut tut ,,,, tuuut tut ,,,, tuuut tut ,,,, (lambatnya mak angkat phon...) tuuut tut......." Hello!!! Dan aku pun start la membebel kat mak aku. Dia pun start la membebel balik kat aku pun. Then, aku balik ke motor aku, sekali aku pusing itu ini kat motor tu, aku start balik, sekali (mcm mna nak buat bunyi moto ek????) **********. What ever la bunyi dia. Dia dah hidup tu, aku pun start la membebel kat motor tu. Saja je dia nak suruh aku sedekah kat public phone tu. Mentang-mentang la aku tak bawak phone hari tu. Hish!!!

Anyway, esok takda paper dan aku pun tak nak pergi menyemak kat sekolah tu besok. Hal ini bermakna, aku boleh QADA' tidur la besok. Hal ini kerana sepanjang peperiksaan, aku tak dapat rehat dan tidur yang secukupnya. Around pukul 10 pagi dan ke atas, aku dah start menganga besar-besar sambil menangis-nangis dengan memegang pensil or pen dan berusaha untuk memerah otak dan memaksa tangan untuk bergerak lebih laju agar aku tak lupa jawapan yang sedang bermain di dalam kepala. See,,, pagi-pagi aku dah mengantuk. nampak sangat aku dah mengorbankan banyak masa tidur aku untuk belajar pada waktu malam. Paling lewat aku tidur time exam ni ialah pukul 1 pagi. Then, aku akan bangun pukul 5.30 pagi untuk bersiap ke sekolah. Tapi inilah lumrah sebagai seorang pelajar. Tidur lewat adalah perkara biasa bagi aku. Sebab tu mata aku agak sembab dan dah tak tau nak cure kan balik macam mana.

4 paper sudah berlalu. Tinggal lagi 6 paper. Paper terakhir aku ialah pada 8 December. Lama tu nak tunggu. Dah la 8hb tu paper EST. Jarak masa dia dengan paper second last ialah 7 hari. Apa ke jadah aku nak baca buku sampai tujuh hari. Memang tak la. Baik aku gi keluar cari kerja. Nanti lepas habis exam, boleh la aku terus kerja. Takda la membuang masa sangat. Dan dapat la aku membeli Blackberry masa gaji kedua aku keluar. Wahhh!!! Exam belum habis, dah buang perancangan lepas SPM. Bijak punya budak. hehehehehehe.

Woh! Aku nak bla la. GOOD LUCK kepada semua candidate SPM 2011 ye....

P/S : Tiba-tiba teringat kat TIM. Dia tengah buat apa ek? Kitorang tengah exam ni, kaw tgh buat preparation untuk SPM 2012 ke??? Sbar la yunk... Semua yang terjadi, ada hikmahnya. Yang penting, kaw jangan give up nak belajar lepas kami dah tak sekolah kat sana lagi tahun depan.

Ahad, 6 November 2011

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Salam....

Dah lama juga aku tak merapu kat sini. Ye la, SPM dah dekat, lagi 7 hari je dah nak SPM. Dalam hati, memang tak bolah bla la. Sangat takut dan berdebar-debar. Rasa macam banyak lagi yang aku belum study. Doakan la aku dapat menjawab soalan-soalan SPM dengan mudah dan lancar.

Anyway, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua umat Islam di seluruh dunia. "macam satu dunia je baca blog aku ni... huhuhu"

Act, tujuan sebenar aku online ni sebab aku nak cer sesuatu. hahahahaha....

Sebenarnya, aku nak cerita sweet memories on friday. Time tu hari terakhir aku tuishen. Balik tu, aku ingat nak g main buaian memandangkan lepas ni aku dah tak dapat spend time dengan buaian kat taman tu. huhuhu. Tapi elok je keluar kelas, aku dengar sesuatu. "engine moto kucai" hehehe...

Sangat best pada hari tu sebab aku dapat belajar dan bawak moto Lc yang dah di ubah suai macam moto PAKCIK RACER je... hehehehe. Nasib baik le Encik Kucai jenis yang pemurah. Sebab tu aku dapat bawak moto Lc tu. Punya la lama aku mengidam, akhirnya dapat juga aku merasa bawak moto Lc. hehehehe.... TQ la Encik Kucai. Act, aku risau je moto kau tu jahanam lepas aku bawak. Kalau lepas aku bawak, kau kene tukar spare part moto tu kat mana-mana, aku minta maaf sangat-sangat. Sorry if aku termenyusahkan kau. hehehehe. Nanti aku dah kerja, kau klaim la balik. Takat ratus-ratus tu aku boleh la bagi. Kalau sampai ribu-ribu tu, PLEASE.... JANGAN CARI AKU.... hahahahahahahahahahahahahahaha......

Pada hari jumaat tu juga, kami dapat melihat ke ajaiban ALLAH. Hari tu, aku dapat melihat dua pelangi muncul pada masa yang sama. Sangat cantik... Tak lama lepas usha dua pelangi tu, hari pun hujan.. hehehehe.. Nini ajak main hujan, tapi aku tak nak, akhirnya kami tunggu la hujan tu berenti dan Nini pun dapat la sambung berdating dengan Kucai lagi. Aku???????..... Pasang telinga je la... hahahahahaha.

Act, time nak g skolah isnin hari tu, aku terpikir sesuatu. Aku telah naik moto yang pernah di miliki oleh J.... hahahahaha. Denagar cerita, Kucai nak jual WaSaBi, aku ingat nak beli lah. hahahahahaha......

Sekian.......

Rabu, 19 Oktober 2011

Budak Zaman Sekarang Nih....

Apa yang aku nak cakap sangat nih????? Ok. The story begin when i'm in dilema with an event......

Seriously aku cakap, aku tak paham dengan budak zaman sekarang nih. "macam aku budak zaman dulu an" Bergaduh no satu. Bab belajar asal lak korang tak letak kat no 1. Apa salahnya jadikan BELAJAR adalah AIM dlm hidup korang??? Korang gak untung nanti. Hish!

Yang aku nih tiba2 je kenapa lak??? Sebab aku tak paham. Kenapa muda mudi zaman sekarang lebih suka bergaduh daripada ignore je ape mangkuk tu nak kata???? Ada luak kat mana2 ke kalau mangkuk2 tu kutuk korang or maki2 korang?? Biarkan je apa salahnya?? Korang jugak yang untungkan.... At least korang dapat la saham pahala kat akhirat nanti. Si mangkuk2 tu pun dapat gak saham dosa nanti.. So, kat sini, korang boleh nampak tak konsep hidup nih???? Senang je.. Q.E.D "Quit Easily Done"

Lagi satu yang aku tak paham, kalau korang nak tunjuk HERO pun, asal wat kat depan dak perempuan??? Korang ingat diorang ni hadap sangat ngan keHEROan korang tu??? Pompuan zaman sekarang ni, jujur la aku cakap an, diorang ni mula2 sekali akan pandang tahap KEPERIBADIAN korang. Second, tahap BERTANGGUNGJAWAB korang. Third, EDUCATION korang. Lepas tu baru la diorang pandang muka and lain2.... So, nampak tak kat sini apa yang sepatutnya korang kene kejar????? Hish!

Dan yang paling best, umur baru setahun jagung, tapi bab BOROS korang memang sangat2 tak leh bla. Kalau mak bapak jenis kaya tu, xpe la gak an. Tapi, walau sekaya mana pun mak bapak korang pun, tu bukan harta korang. Aku tak nampak korang boleh belajar berdikari bila korang jadi "layang-layang terputus tali or saving korang habis" Serius aku cakap an, better korang bagi mak bapak korang save duit diorang tu. So, one day diorang boleh wat HAJI. Korang satu family gak yang untung. Betol tak????

Sometime aku tak paham, ape motif korang nak berhabis-habisan demi satu event???? Why not korang belajar untuk "mix n macth" pakaian korang tu. Dapat save sikit duit tu 4 your future right??? Cuba korang pikir, nanti korang nak sambung belajar, nak kawin, nak beli vehicle or house, semua2 tu guna banyak duit. At least bila korang dah ada saving, dapat la korang meringankan beban2 mak bapak korang.  Betol tak???? "siapa yang tak setuju tu macam takde kesedaran sivik je"

Act, banyak benda aku nak cakap pasal budak2 zaman sekarang nih. But i think, aku patut stop sampai sini je lah. Siapa yang nak argue tu, aku sarankan korang muhasabah la diri tu sikit coz aku pun nak muhasabah diri aku ni balik.

Jumaat, 7 Oktober 2011

Asam Garam Aku

Hai!!!

Kali ni mood dtg wktu mlm. Aku rasa, sejak dua menjak ni aku bnyk merepek la. Tujuan utama sekarang pn bnyak yg dh lari lintang pukang. Macam-macam serba tak kena sekarang ni. Masalah??? memang takkan pernah habis. Nak cer pasal masalah, mmg tiap kali entry aku, mesti aku sebut pasal masalah. So, terbukti yang masalh takkkan pernah habis. Tu lah namanya cabaran. Aku sekarang ni makin suka cari gaduh. Orang tegur sikit pun dah nak terasa. Kadang-kadang cepat je nak melenting.

Aku ni dh tak mcm dulu. Dulu mulut aku ni bnyk emas kat dlm dia. Nak bukak mulut pun payah. Sekarang ni, ada je bnda aku nk argue. Lepas trial ni, sekolah aku nmpk sangat bersepah dari pelbagai sudut. Aku pun makin suka merayap. Macam nak tenangkn fikiran la. Tapi tak pernah menjadi pun.

Pidah lak asyik cari aku tnya pasal math. Aku ni mcm dh jadi TOK GURU MATH dia dah. Nak kata aku ni bijak sangat pasal math tu tak la. Result pun tak segempak result dia. Tapi mungkin dah tercalun dalam Majlis Graduasi kat sekolah aku kot. Rafidah confirm la dpt. Result dia ,,, pergh!!! jeles aku tengok. Mak kata, kalu nak jeles pasal pelajaran takpe coz kita akan ada perasaan nak tndingi result-result dia yg gempak tu. Huhuhu.. Tapi betul gak kata mak. Sebab sekarang ni, bila aku jeles, aku akan try nak tndingi org tu. Bila aku dah capai target aku, aku rasa sangat-sangat puas hati.

Bila dah ada perasaan nak bersaing dengan seseorang,, firstly, aku kena buang semua sifat malas aku ni. Sikap ni memang sangat teruk dan selama ni telah berjaya mempengaruhi kehidupan aku. MALAS haru di buang dalam kehidupan aku. Now aku kena capai target SPM aku yg dah tercatat lama dalam buku nota batik kaw tu syera oi. (Exam pun bnyak careless and doing silly mistake....)

Pasal perasaan. Aku rasa,,, bukan-bukan, bukan aku rasa dah sekarang ni. Sekarang ni aku kena tukar segalanya. Pasal perasaan ni, aku kena lebih bertegas dengan diri sendiri. Selama ni aku buat bnda bodoh sebab lelaki. Sekarang ni aku kena lebih berfikiran positif untuk masa depan. Mak cakap, "sekarang ni masa untuk kaw belajar. Cari harta dulu, baru pikir pasal lelaki dan lain-lain".. (Mak, angah sayang mak....) Sekarang ni masih belum terlambat untuk aku berubah.

Mulai malam ni, Insyaallah dengan izinnya, aku hendak melakukan trnsformasi ke atas diri aku nih. Sikap negatif yang selama ni tertanam dlm diri, perlu aku sental, kikis dan buang dari kamus hidup aku. Fikiran aku ni perlu dilenyapkan dari angan-angan Cinderella yang tak ada pada zaman moden ni. Aku akan buktikan kat kaw(seseorang), yang aku boleh.

Aku sahaut cabaran kaw. Aku akan berdiri lebih tinggi dari kaw. Aku akan buktikan satu hari nanti aku akan lebih berjaya dari kaw. Mungkin sekarang ni, siapalah aku dalam pandangan mata kaw. Tapi suatu hari nanti, aku akan buktikan yang aku adalah seseorang dalam kamus hidup kaw...

 Kadang-kadang, aku rasa macam nak wat hal sendiri je. Tak nak amik tahu pasal orang lain. Sebab???? Perasaan jeles tak bertempat aku sekarang ni makin menjadi-jadi. Bila aku diam, dia makan diri pulak. Macam mana ni???? Tadi aku tuition pun aku tak focus sangat. Datang dengan rasa terpaksa sebab taknak membazir duit yuran yang mahal sangat tu. Lepas tu, satu demi satu perkara terjadi. Tapi aku tetap dapat sembunyikan perasaan ni dengan senyuman. WTH??? hish!!!

Makin nak exam ni, makin banyak penyakait yang menyerang orang sekeliling aku. Aku lak dah start bercendol kat hidung nih. Hish! Tak suka betol la. Dalam bnyk-bnyk penykit, aku paling anti dengan virus Batuk dan Selesema. Tension aku di buatnya. Nak buat kerja pun susah.

Suasana kat sekolah sangat la sukar hendak di tafsirkan. Dengan adik aku yang sdang menduduki PMR ni. (aku tak nmpk apa motif aku ckp pasal adik aku sekarang ni) Aku tengok dia ni wat selambe Bluehippo dia je. Buku pun tak di baca. Sedap je dia melalak kat rumah dengan seni kata lagu inggeris tah hapa-hapa tu. Nak nyanyi pun, sila lah buka lirik dulu. Ni kaw merapu meraban kt dlm rumah ni wat pe. Hish!!

Dan kalau nak suruh aku mengeluh, memang sampai bila-bila pun takkan habis. Jadi sebelum mak aku terjaga dari tidur dan membebel kat aku coz tak tidur lagi. Lebih baik aku shut down comptr ni secepat yang mungkin.

Does yg mmbaca, harap maaf coz ayat tunggang langgang macam kene tornedo je nih.
Bace la eh!

Isnin, 3 Oktober 2011

Jeles giler tengok kau macam tu...

Haiya... Eh, mne salam aku kat korang nih? huhuhu

Assalamualaikum semua...

Seriously, ayt ni mmg utk kw. Jujur la, aku jeles tgk kaw dgn gurl lain. Bila aku jeles or skit hati, aku ckp kt diri sndiri, xnak tgk WALL kau lg. Tapi bila dh reda marah or jeles aku kat kw, aku start ar cari WALL kau lagi. Niat nak suka-suka, last-last, mesti aku sakit hati lg tgok kw ngn gurl lain. DUSH!!

Aku dpt rasakan, kw dgn aku takkan de apa-apa. Tapi aku rasa berat hati nak tinggalkn kw. Kenapa ek??? Dahsyat sangat kot penangan kw kt aku. Hmmmmmm.. Kau x rasa pelik ke, kenapa la aku ni menggila sangat kat kw????? Aku pun tak tau kenapa. Nak ckp kita jmpa hari-hari, mmg tak la... Jmpa pn bru sekali... PELIK?????? Aku pun rasa mcm tu jgk.

Adik kw, serius aku mmg xda pape prasaan kt dia. Aku anggp dia kwn je.. Dia??? Hmmmmm... Aku dh terus terang kat dia. Tapi dia x phm gk uh. Jujur la aku bg tw ni, aku takkan pilih dia sbb kw. Sbb tak mungkin la aku dpt lupakn kw. Lagi-lagi kalau aku dgn dia. Pergh!!!!! Buat naya hidup dia je. Aku tak nak la jadi mcm tu.

Macam ni la eh, aku akan belajar nak lupakan kaw start dr sekarang. (hmmmm mcm la boleh...) Kalau x boleh gak, aku akan start belajar lupakan kaw bila kw nak kawin nnt. (eh! boleh ke mcm tu????) 

Aku ni xleh jmpa type mcm kw tu. SERIOUS, aku senang gak la cair.. (heh! mcm ais krim btol la...) Aku jnis suka org caring-caring kat aku nih. Sbb tu la aku tkut nak jmpa org yg GENTLEMAN mcm kw.

Dlu aku ada 2. Tapi bila jmpa kw, semua-semua aku buang. Sampai sekarang aku ada 0 je. Sbb aku nk tggu kw. Kalau ada MIRACLE pasal kegilaan aku ni. Aku bersyukur sangat-sangat. At least, ada la jalan kegembiraan kan.  Kalau boleh la an, aku tak nak tgok kw komen2 ngn girl2 lain tu... Tapi siapa la aku kan.. Nak tak nak, bace la gak.....

Act, aku tgh cari tarikh birthday kw. Nini ckp 28hb, bulan sama dengan aku. Betul ke???? Aku nak bg kad kt kw. Tp kad tu akan smpai kt kw bila ada sesuatu antara kita la... Klau dh jelas takda apa2, aku bakar je la kad tu dengan Nini. (Ceh!! mcm tu plak) Tu niat aku la.. Tak tau la aku simpan sampai bila...

Ok la, rasanya ni je kot aku nak cakap kat kau.
Sekian..
Post ni nmpak sngt untuk J je...

Isnin, 26 September 2011

Gedik Time (bagi aku la....)

Ni gambar time buka puasa ngn budak-budak kelas. Act, nak bergambar dengan Nini. Tapi takpe la, aku bagi peluang dia bergambar dengan kawan dia dulu.


Ni gambar time lepas balik dari open house rumah nini. Nak gedik la kejap lepas dah lawa sikit tu.


Ni gambar bajet macam dah bertunang je, dengan cincin kat tangan kiri. Padahal, sorang ENCIK pun takde lagi. Asal bibir aku tu macam de problem je???? Hish! lantak pi la.


Ni lagi satu gambar bajet. Kalau syimir tengok ni, mesti dia cakap aku bajet rajin belajar la sangat... Hahahaha. Ada aku kesah? ni gmbar aku, blog aku. Kau ada??? takde an. Boleh jalan da.....

THE END....

I'm So Sorry

Serius, sampai sekarang aku tahu yang kau masih terasa dengan ayat aku tu. "KAU PUNCA ............" Aku tak patut cakap macam tu kat kau. "RESON AKU NAK PERGI PUN SEBAB KAU ........." Hish! Apa ke hal la aku time tu. Said something stupid things to you.

Memang time tu kepala otak dan emosi tengah terganggu giler dengan benda-benda bodoh ni. Tapi kenapa la aku aku cakap benda bodoh tu. Sekarang, ayat-ayat bodoh tu aku dah tak boleh tarik balik. Dia dah dengar dengan jelas dan terang lagi bersuluh ayat aku tu. Menyesal pun dah tak guna. Kalau hati dah terguris, bukan senang nak di ubati kan? But aku harap kau tetap akan jadi kawan aku samapai bila-bila. Lantak pi la dengan segala jenis LELAKI yang pernah aku gilakan tu. Kalau boleh aku nak persahabatan kita sama macam dulu. Takde ayat-ayat bodoh tu dalam fikiran kau dan mengganggu perasaan kau.


Aku tak nak kehilangan best friend macam kau. Kalau hilang kau, bukan senang nak jumpa pengganti yang boleh jadi teman SENANG SAMA SENANG, SUSAH SAMA SUSAH. Kau tahu aku ni jenis macam mana. Dulu, bila aku gembira teramat sangat, kau la orang first yang tahu. Kalau aku sedih, kau la tempat aku mengadu. Bila aku ada masalah, kau la tempat aku luahkan perasaan. Walaupun kau tak dapat selesaikan masalah aku, kau sanggup dengar dan buat aku tenang.

Yang paling best, kau orang pertama yang ucapkan selamat hari lahir time birthday aku. Sekurang-kurangnya, ada juga orang yang ingat kat birthday aku. Time aku ngah furst giler ngn orang-orang sekeliling aku, kau jugak yang aku cari. Even aku tau kau pun ada masalah lain, tapi kau juga yang aku nak cari.

Tapi sekarang ni macam dah lain sikit. Tak tahu la kalau ni just perasaan aku je. Lepas aku tercakap ayat-ayat bodoh tu kat kau, kita macam dah tak rapat macam dulu. Macam ada something wrong kat relationship kita ni. Kau banyak spent time dengan Mamai. Aku pulak banyak spent time dengan Faz. Kadang-kadang aku rasa macam (can't explaint what it's)....... Bila aku sedar perubahan ni, aku start la wat perangai lain pulak. Duduk depan tv, fikiran ke lain. Duduk depan buku, sebutir pun aku tak baca buku tu. Bersembang dengan korang pun, aku boleh termenung sampai ada orang tegur. Mak aku cakap kat aku pun, aku boleh suruh mak aku ulang 2 3 kali. Hish!!! Banyak betul aku berangan sejak akhir-akhir ni. Masalah ni bila nak habis pun aku tak tau la.

Kau tau kan, aku ada bagi tahu kau yang sejak akhir-akhir ni aku asyik senang sangat terasa. Sometime aku terpikir gak, ni petanda ke??? Adakah ini petanda apa yang bakal terjadi kepada aku lepas ni. Petanda yang membawa kebaikan atau pun sebaliknya? Hanya tuhan yang tahu segalanya.. Seriously, aku ni jenis yang tak reti nak minta maaf kat kau depan-depan. Sebelum segalanya terlabat untuk aku dan kau, aku dengan setulus hati, nak minta maaf sangat-sangat kat kau dari hujung rambut hingga hujung kaki. Aku tak nak hubungan kita terputus di sebabkan ayat-ayat bodoh aku tu.

Kalau boleh aku nak kekalkan ayat "BFF @ BEST FRIENDS FOR EVER" tu dalam hidup kita. Pasal aku nak pergi tu, aku dah decide. Pilihan kolej matrik aku tetap sama dan takkan berubah. Semuanya terserah kepada takdir.  Harapan nak dapat satu universiti dan satu room ngn kau bila kita continue study nanti tak pernah terpadam. Sekarang ni, semua terserah di tangan ALLAH. Sekarang ni, aku nak belajar berfikir dengan lebih rational dan berhadapan dengan segala masalah dan belajar untuk menyelesaikan masalah tu.

Thanks coz selama ni kau memahami aku and be my Best Friend. I hope that it could change to be "MY BEST FRIED FOR EVER".....  (^_^)

Khamis, 15 September 2011

Jalan...,,Jalan..,,,Eh,, Macam....

Assalamualaikum..
Aloha!!!!

Hai sayang-sayang semua... Hari ni mood macam happy sikit la... Sayang-sayang semua happy tak hari ni?? Semoga sayang-sayang semua berada dalam suasana yang ceria, gembira, dan mendapat keredhaan Allah..

Mesti semua dok tertanya-tanya kan. Nape la Cik Syira ni happy semacam je. (happy ke???? harap-harap la...) Ni semua gara-gara malam tadi ramai yang mengaku diorang sayang kat Cik Syira la... Lelaki, perempuan, jantan, betina semua ngaku dia sayang kat Cik Syira. Huhuhuhu.. (poyo jew aku nih. Padahal baru dua tiga ketul cakap sayang kat kau.. Semua perempuan lak tu.. eeeiiii... heheh)

Tah kenapa malam tadi rasa macam terasa kesorangan, than aku amik phon dan mesej NATASHA IDAYU... Minah ni memang senang buat aku nak gelak. Even dia just mesej simple-simple je, tapi aku suka tersengih (macam kerang busuk wangi) sorang-sorang bila mesej dia... hehe, sayang kaw tacha...

Mana HANINI???  Ada... Bukan aku nak lupakan dia. Aku kena la paham, takkan bila aku rasa tak sedap hati, kesorangan, tension semua-semua tu, aku nak mesej dia. Dia pun ada masalah sendiri. Sekurang-kurangnya, takde la membebankan dia sangat kan. Kadang-kadang, kita pun nak cari kedai makan lain gak kan.. Lebih kurang macam tu la maksud aku ni. If tak paham, korang kena la belajar memahami maksud ayat tersirat ok. Ye la, dia pun bukannya takde problem. Ada.... Silap hari bulan, lagi banyak dari aku. Eh eh, macam dah nak bertukar mood je nih! Tukar-tukar....

Tadi time aku gi jalan-jalan kat ALAM MAYA ni, aku tergerak hati nak tengok wall adik dia.. Gambar jamuan raya diorang kat tempat kerja. Mak dia yang sporting tu pun ada. Huhuhu.. dulu boleh la panggil makcik tu MAK MERTUA. Now, semua tinggal kenangan je.. Alhamdulillah, tengok muka dia, nampak macam happy dan tiada masalah. Harap-harap, isi hati dia pun macam tu la. Dan semoga dia dah berubah. Perangai dia yang tak senonoh tu harap telah di buang jauh la...

Now, minngu peperiksaan bagi candidate SPM kan. Mesti semua tengah tension coz nama je trial SPM, tapi sama je macam SPM tu. So, sapa-sapa yang macam tension tu, boleh la buka LINK NI dan NI. Lepas tu mesti korang tersengih-sengih (macam kerang busuk wangi..) Dan aku pasti, korang akan respect dengan idea-idea student ni. (kreatif tak bertempat betul kan...)

Huhuhu, Ok la, enjoy your day! And have a nice day!!!!

Bye!!!...
Wassalam.....

Rabu, 14 September 2011

Dalam Persahabatan, Pasti Ada Yang Terluka....

Assalamualaikum....

Hai adik-adik.. Kali ni mood akak agak swing sikit la. Mungkin ada kaitan dengan tajuk di atas kot...

Sudah menjadi lumrah manusia, cakap siang, tak pandang-pandang, cakap malam, tak dengar-dengar.(slambe dek je tukar peribahasa...) huhuhuhu...

Biasa la, semua orang buat silap kan.. Kadang-kadang kita tak perasaan kita telah melukakan hati sahabat kita. Akak pun manusia biasa. Kalau ada terkasar bahasa, tersilap kata tu, maafkan lah akak. Akak hanya manusia biasa.

Act, hal ni terjadi kat diri akak sendiri. Dari segi luaran, mungkin orang lain takkan perasaan yang akak dah terasa sangat-sangat dengan sikap kawan-kawan akak. Kadang-kadang tu, akak terpikir juga, kenapa diorang buat akak macam ni. Kalau akak de buat salah tu, bagi tahu je la secara berterus terang. Biar akak dapat mengubah sikap akak ni. Takkan kerana satu faktor, kawan-kawan akak sanggup layan akak macam ni. Bukan kehendak akak nak jadi macam ni. Dah Allah takdirkan segalanya macam ni. Apa akak boleh buat. Bukan akak tak cuba berbaik dengan diorang. Tapi, hajat baik akak ni belum di makbulkan Allah lagi. Akak harap sangat hubungan persahabatan akak dengan sahabat-sahabat dapat kembali seperti dulu. Mesra seperti dulu.. Akak rindu sangat dengan diorang.

Akak tak tahu nak tafsirkan macam mana perasaan akak sekarang ni. Nak kata akak terlalu EMOTIONAL pun, entah la.... Tapi kalau segala-galanya ok, takkan la akak nak ada perasaan JAUH HATI dengan diorang kan?? Hmmmmm... Sebelum ni, akak ingat ni hanya mainan perasaan akak je. Tapi, baru-baru ni, akak dapat rasakan perasaan tu datang amat ketara sangat. Pada hari tu, akak betul-betul terasa dengan mereka. Akak cuba pujuk hati akak time tu. Seboleh-bolehnya, akak nak segera pergi dari tempat tu. Biar akak tak terasa sangat dengan sikap mereka tu. Kebetulan, saat akak berhajat nak pergi, hujan turun dengan selebat-lebatnya. Hukum alam seolah-olah mengerti perasaan akak pada saat tu.

Allah Maha Besar...
DIA sangat memahami perasaan hambanya. Seseorang nampak akan situasi akak pada saat itu. Dia cuba buat yang terbaik untuk menggembirakan akak. Alhamdulillah, masih ada lagi sahabat yang memahami akak.

Akak harap, adik-adik yang membaca ni, sila jadikan kisah akak ni sebagai pedoman hidup, ok! Jangan buat sahabat kita terasa dengan sikap adik-adik ok!

Sekian, Wassalam.....

P/S : Sahabat semasa susah amat sukar untuk di cari.
Sahabat semasa senang ada di mana-mana.
Sahabat semasa susah dan senang hanya 1 dalam sejuta.
Jika anda menemuinya, hargailah dia....

Sabtu, 10 September 2011

Syawal dan Cerita di Dalamnya

Assalamualaikum...
Ahlan wasahlan..

Terbelit lidah aku nak menyebut perkataan Arab ni. Ye la, masa cekolah rendah dulu ada la belajar. Kira aku ni pandai juga la coz dapat kelas pertama yang merupakan satu-satunya kelas yang ada subjek Bahasa Arab. Tapi sejak lepas UPSR, aku dah tak applykan bahasa yang aku belajar tu dalam kehidupan harian. Yela, nak bercakap dengan siapa di rumah ni? Family aku yang lain semua tak tahu. Sudahnya, banyak yang aku lupa. Seriously, tak susah pun belajar Bahasa Arab ni. (aku rasa la....) Sebabnya, tah la.. Aku rasa, dulu aku belajar senang je... Cuma nak menghafal la agak payah coz aku menghafal samapai tonggeng-tonggeng kat cushion depan tu. Dari elok-elok bersila sampai la kaki tu boleh ke atas, kepala ke bawah. huhuhuhuhuhu.....................

*********

Panjang pulak selingan di atas tu. huhuhu

Walaupun sedang berperang dengan minda (exam trial SPM) sekarang ni, tapi raya tetap di teruskan. huhuhuhu... Nampak sangat aku ni jenis kaki jalan. (kalau kucai baca ni, mmg kne sindir je... bosan aku) Well, rumah terbuka banyak sangat. Mak aku pulak amik kesempatan tak masak la time-time macam ni. Dia suruh makan free kat rumah orang. hehehehehe.... Standard la tu kan. Rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari...

Malam tadi, aku beraya di rumah nenek AMAR FAKHRULLAH. Comel budak tu. Gelagat dia membuatkan kami sekeluarga tersenyum. huhuhuhu.. Bila time aku balik sekolah and dia ada, dia la yang membuatkan aku tersenyum. Terus hilang rasa penat aku. Kalau dia tidur time aku balik sekolah, aku akan buat something yang akan buat dia terjaga. huhuhuhu (jahatnya aku....)

Sat lagi aku nak pergi Open House kat rumah jiran lama dan rumah RODHIAH. Huhu.. Murah banyak rezeki aku minggu ni. Malam ni, ada lagi Open House kat rumah jiran lama. Makan malam je la time raya ni. Mana tak gumuk. huhuhu... (tp cute, aku tak kisah....) Dah tau makan malam, bukan reti nak makan sikit-sikit. Nampak yang sedap, amik bertambah-tambah. hahaha... (xleh bla btol perangai)

**********

Masuk je sekolah balik, aku dah kena sambung tugas sebagai seorang bendahari. Alhamdulillah, kutipan untuk sesi pagi hampir penuh. Cuma yang sesi petang ni, agak payah la. Mereka sudah tidak mahu bertugas lagi. Macam mana la aku nak kutip hutang-hutang ni. Ikutkan hati, tak nak aku pegi minta-minta duit kat orang. Tapi dah tanggungjawab aku macam ni, nak buat macam mana. Sabar je la...

**********
Malam tadi, aku masej Hanini. Ada la topik yang aku cakap dengan dia. Dan kami sangat-sangat tidak bersetuju dengan 6%=60sen yang akan di charge untuk setiap tambah nilai. Dah la kami ni students. Mana la ada sumber kewangan selain duit belanja yang diberi pada setiap bulan tu. Dah la kos sara hidup di sekolah aku semakin meningkat. Akibatnya, aku sering di serang sakit perut sebab tak makan.

Lepas dah komen itu ini, Nini cakap,,,

"kau ada problem ke???"

"Nampak macam ada problem ke? Tak-tak. Aku takda problem"

Agak payah hendak meyakinkan dia bahawa aku takda problem. Entah kenapa malam tadi. Maybe aku tiada mood atau.........................................

**********

Ok la, aku nak bersiap ke MAKAN FREE......
huhuhuhuhuhuhu.................

Bye, Assalamualaikum.....

P/s : Sayang juga kau kat aku kan Hanini Binti Mohamad Thani...
Huhuhuhu... Insyaallah, everything would be OKEY.

Al-Kisahnya Kami....

Assalamualaikum...
Dan Selamat Membaca kepada semua...


Pada suatu hari,,,

"Aku ingat lepas SPM ni aku nak g merantau jauh-jauh la. Seriously aku tak dapat lupakan dia. Maybe bila aku dah pergi jauh, aku dapat lupakan dia."

Hani diam je,,, (berat hati la tuuuu.... huhuhu)

"Aku ingat lepas ni aku nak tukar la pilihan kolej matrik yang lagi dua tu. Nak pilih jauh-jauh sikit."

Hani said,,,,

"Kau pergi mana pun, kau tetap ingat dia gak.. Walau sejauh mana kau pergi pun, kau takkan dapat lupakan dia. Kau bukan tinggalkan kepala kau kat sini pun ..."

Syira,,,, (monolog dalaman)

"hmmmm,,, betol gak pe mek ni cakap. Walau aku g sejauh mana pun, kalau ALLAH dah takdirkan macam tu, macam tu la jadinya. Lagipun kepala aku ni mana boleh nak di cabut-cabut. Hmmmm...."

Syira said,,,,

"Tapi aku bukan ape Nini,, aku kat sini hari-hari jumpa kau.. Dah la kau awek Kucai. Kucai tu kawan dia. See, the main point is U. Macam mana nak lupakan dia kalau macam ni..."

Muka Hani dah berubah dah time tu... Aku tau aku dah buat dia kecik hati.. Sorry, aku tak bermaksud nak wat kau sakit hati ke,, ape ke... Tah kenapa time tu aku terberterus terang kat kau sampai macam tu sekali. Ye la, apa yang jadi ni dah ketentuan Allah. Aku tak sepatutnya menjadikan kau sebagi punca kan.. Ya ALLAH,, kenapa la aku boleh tercakap macam tu kat kau. Hmmmm...

Tapi last-last, aku tak jadi la nak tukar kolej pilihan tu. Insyaallah, lepas ni aku akan try control my emotion.. Takkan wat kawan aku ni sakit hati  lagi... I wish, kita dapat kolej matrik yg sama dan di tempatkan di bilik yang sama... AMIN.....

Rabu, 7 September 2011

Sepantas Kilat

Assalamualaikum...
Dan selamat membaca....

Aku macam pelik sikit la bila guna benda-benda baru nih. Haiya....

Ok! Now nak cer pasal kejadian -kejadian yang telah berlaku sepanjang aku beraya di kampung sehingga la ni..

**********

Balik kampung raya kan, mestilah semua orang rasa seronok. Aku lak, rasa tension beb... Elok je lepas cuti raya dah trial SPM. Persediaan memang masih ZERO lagi. So, orang lain balik raya sebuk nak kemas kain baju. Aku sebuk kemas buku. Nak study la katakan.. Hahahahaha.... Korang rasa aku study tak kat kampung?????

Mesti la TAK!!!

Huhuhuhu.. Sengal je kau ni Syera. Buat berat kereta je. Act, Aku nak bagi peluang kat buku tu berjalan raya sampai ke Melaka.(alasan!) Huhuhu... Sekurang-kurangnya, bila aku bawak buku, takde la aku lupa, naik raya dah nak trial an....

**********

Masa aku OTW nak balik ke rumah dari Melaka, my family and I ternampak sorang atuk ni. Nama atuk tu ATUK JALI (teringat lak kat ckg Jali). Atuk tu terjatuh masa tengah berjalan. Maybe time tu dia nak pergi kedai kot.. Coz adik aku nampak dia bawak duit time angkat dia and hantar dia balik rumah. Seriously, aku sangat-sangat kesian kat atuk tu. Aku nampak je dia dah terjatuh dengan kepala dah berdarah tu, rase nak terjun je dari kereta and terus tolong atuk tu. Sebak pulak aku time tu.

Time aku dalam kereta, OTW nak balik rumah, aku terpikir, ada tak yang nak tolong aku bila aku dah tua macam atuk tu and aku menerima nasib yang sama macam atuk tu. Ada tak???? Aku harap sangat akan ada orang yang datang dan menghulurkan bantuan kepada aku. hummmmmmm...........

**********

Duit raya kali ni korang dapat berapa???? Mesti banyak an. Untung la korang... Tak macam aku. Ketinggian dah tak rupa macam budak sekolah. Orang akan tanya kerja apa? Bila nak Kawin? Universiti kat mana??? Hahahaha.. Makcik aku lagi sedap, "Kau boleh jadi model ni Syahira..." (macam bapak aku bagi) Huhuhuhu... So, korang boleh la agak tinggi aku dah sampai tahap mana kan... Sangat-sangat beruntung kepada mereka yang mempunyai ketinggian seperti HANINI tu. Ye la, kalau cakap kat pakcik-pakcik and makcik-makcik yang nak hulur duit raya, korang masih skolah darjah 6 pun masih boleh di percayai dan diorang takkan ragu-ragu nak bagi duit raya kat korang..

**********

Elok je aku sampai rumah jumaat lepas, sebetulnya dah rancang ngn HANINI nak beraya di rumah AHMAD QUSHAIRY. Tapi aku cancel last minute because mak Kucai just jemput Hanini je... Kucai pun tak jemput aku, takkan aku nak pandai-pandai datang pulakkan... Untung la kau Hanini coz dapat mak mertua yang baik tu.. Kau tak dapat datang time rumah terbuka diorang, besoknya, sanggup dia masak banyak-banyak sebak nak ajak kau. huhuhu (cm jeles skit r... hehehe) Tapi rugi la aku tak ikut Nini g rumah kucai coz ORANG TU ada... (Takde rezeki la....)

Lepas je Mek Nini ni balik dari rumah Kucai, dia terus tuju ke rumah aku coz dia telah ditinggalkan oleh mak dia yang telah keluar beraya. Hahahaha (cm kelaka pn de gak uh.. hehehe) Tengah dok sembang-sembang ngn dia, tiba-tiba dia wat muka terkejut pulak. Then, dia tunjuk mesej Kucai. Ape yang aku sempat nampak adalah "J ajak keluar beraya naik kereta dia" (if i'm not mistaken la...) Dah Nini ajak aku, harus la aku nak ikot. Naik kereta kot.. Hahahahaha (act, de udang di sebalik mee) Tapi last-last tak jadi keluar naik kereta. Aku just keluar raya kat taman perumahan aku je. Dia takde. Rumah dia de open house time tu.. (mcm kecewa sikit r...)

Even dia jemput aku datang open house kat rumah dia melalui Nini pun, macam aku boleh pergi. Motosikal takda. Pergh!!! (mcm frust skit la....) Dah takde rezeki dah.... Tapi Nini cakap dia sebut nama aku macam berat sikit la....

Nini, demo sikit dia sebut macam mana????

........SheRRRa.......

Pergh!!! takleh bla Nini wat demo an. Hahahaha...

**********

Semalam lagi aku dah start trial. Aku macam biasa la, study last minit lagi gempak. Time tu la semua benda tak dapat nak bace. Pandan....... Perangai tak pernah berubahkan SYAHIRA... Huhuhuhuhu... Semalam paper Bm, hari ni aku dah tau markah rumusan aku. Pergh!!! Sangat efficient la cikgu menanda kertas. Tapi markah rumusan je la yang aku tau. Tu pun dengar dari Natasha Idayu.. Dia mesej ngn aku tadi. Jeles la tu.. Huhuhuhuh...

Paper BI tadi macam nazak gak la nak buat. Aku takut kene tenyeh ngn mak Datin je nanti. Huhuhuhu.. Soalan senang coz dia dah bagi teknik dia. Cuma aku ni je yang malas nak menghafal. Tak reti bersyukur betul. Budak kelas lain tak habis belajar lagi tau. Yang kau ni tak reti nak menghargai pemberian orang tu kenapa??? Haiya......

Dah la, nak g wat math lak. Bsok paper MATH. Insyaallah.. A+ untuk paper math dalam genggaman.

Kawan-kawan semua, doakan yang terbaik untuk aku taw. Insyaallah, aku akan doakan yang terbaik untuk semua kawan-kawan aku...


Wassalam......


P/s : Kalau korang perasan la, nama sape paling banyak di sebut dalam entry kali ni????
Jawab! Jawab! Nanti dapat hadiah!!!! 

P/S : Thanks to adik yang bagi akak pinjam kalkulator dia tu. Jasa mu akan ku kenang.
Datang la beraya kat rumah akak. Kalau tak tahu kat mana, pg tanya Dolah ok! 

Ahad, 28 Ogos 2011

Selamat HAri Raya

Selamat Hari Raya..... (^_^)

Di kesempatan ini, Syahira ingin memohon ampun dan maaf dari mata ke hati. (sebab korang membaca guna mata, hati yang menilai kan....) Macam mana dengan persediaan raya kamu semua??? Mesti over kan??? Tahun ni, aku serba serdahana je.. Tak boleh nak over sangat.. Takut lupa pula lepas raya ni nak trial SPM.

Memang agak cuak dan scary.... Ye la, keputusan trial ni la yang menentukan sama ada aku layak atau tidak untuk menyertai HARI GRADUASI SMKAJ 2011. Aku nak menjadi salah seorang daripada peserta yang akan mendapat sijil di atas pentas tu nanti...

Aku harap, aku dapat stabilkan perasaan ni sebelum berjuang untuk trial SPM. Kalau boleh, nak je buang perasaan ni jauh-jauh. Serabut tahu!!!!!!

Please doakan kejayaan aku untuk trial yang semakin dekat ni, untuk gerak gempur yang bakal menyusul kemudian, dan untuk SPM yang menentukan masa depan aku.....
Assalamualaikum semua...

Hari ni masuk hari ke-28 kita sebagai umat Islam berpuasa. Alhamdulillah... Aku bersyukur kerana diberi peluang untuk merebut peluang beribadah kepada Allah s.w.t. pada Ramadhan kali ini.. Alhamdulillah juga kerana Allah telah memberi keistimewaan kepada aku pada bulan Ramadhan ini.

Aku tahu, apa yang terjadi ada kaitan dengan dugaan yang datang dalam pelbagai bentuk tu. Bila difikirkan, memang rasa tak tertanggung. Rasa sebak, terseksa dan sebagainya. Tapi satu-satu ubat yang aku temui untuk mengatasi segala perasaan ini hanyalah dengan beribadat kepada Allah. Itulah satu-satunya ubat yang paling mujarab yang mampu mengubat segala penyakit yang berpunca dari hati. Dan dengan bersolat, hati aku mendapat ketenangan yang selama ini aku inginkan.

Kenapalah baru sekarang aku menyedarinya....

**********

Di suatu petang Jumaat yang penuh keberkatan. Kepulangannya sentiasa ku nanti....

Dia datang tanpa aku duga, tanpa aku pinta. Harapan aku menjadi kenyataan apabila dia muncul dihadapan ku. Perasaan aku betul-betul tak tentu arah. Simptom-simptom lama datang menyerang. Huhuhuhu...

Aku melihatnya dari jauh. Sekalipun dia tidak menoleh ke sini... Aku tersentap. Tidak ingatkah dia padaku?? Aku cuba menahan hati dari jatuh tersungkur.. Hati aku seolah berbisik, "pergi dari sini Syahira...." Aku menurut kata hati. Aku pergi dari terus memandang dia. Di suatu sudut, tidak jauh dari dia dan Hanini, aku duduk memandang kehadapan, berdialog dengan diri. "Layakkah aku untuk menanam impian itu???" Aku tertunduk, mengakui aku tak layak menanam impian itu.

Petang itu, hujan air mata turun lagi kerana dia.

Berhentilah Syahira dari terus menanam impian itu..
Berhentilah dari terus menyiksa perasaan itu..

Tapi....
MAMPUKAH AKU??????

Jujur, aku tak mampu.....

Selasa, 23 Ogos 2011

SPM (....dan sebagainya....)

Assalamualaikum semua....

Hari ni Kak Syera ingin bercerita pasal SPM. Amacam kepada candidates SPM 2011 tahun ni, dah ready sangat ke?? Ha?? Kak Syera dah ready ke belum??? Mesti la BELUM SEPENUHNYA... huhuhu.. Ape la Kak Syera ni. Cakap macam dah ready sangat je. hehehe... Sorry la adik-adik semua. Hidup mesti kena happy. Jangan sedih-sedih selalu. Bosan tau.

Ok! Sebelum terpesong jauh ke kancah gosip dan sebagainya, lebih baik Kak Syera kembali ke topik utama kita tadi. SPM, yang Kak Syera gelar sebagai SIJIL PANGGILAN MAUT yang menanti semua student form 5 this year. Apa la yang Kak Syera nak cakap sangat ni kan... Ni ha, nak bagi kome semua baca jadual SPM yang bakal bermula pada 14 November 2011..

Kak Syera macam dengar kome kata, "Boleh x amik Spm tahun depan je? Saya tak ready lagi la..." Hahahaha... Cuba adik-adik masuk balik dalam perut mak adik-adik tu, lepas tu adik-adik keluar tahun depan je. Boleh tak???? Cepat la cuba... Boleh tak???

"TAK BOLEH KAK SYERA...."
"Haha.. Reti pun kome.. Sama la juga. Mana boleh sesedap rasa kome je nak amik tahun depan tanpa sebarang alasan yang munasabah"

Pengecualian diberikan kepada mereka yang ada sebab-sebab yang munasabah sahaja.

" Takda-takda, mana ada munaserawak. Selambe badak korang je an.."

Lain la kalau adik-adik semua menerima nasib yang sama seperti kawan Kak Syera (Fatimah). Does yang tertanya-tanya siapa Fatimah tu, Boleh la buka...

Semoga Kau Tabah Menghadapi Dugaan Ini
Semoga Kau Tabah Menghadapi Dugaan Ini (Part 2)
Semoga Kau Tabah Menghadapi Dugaan Ini (Part 3)
Semoga Kau Tabah Menghadapi Dugaan Ini (part 4)

Sebenarnya, Kak Syera nak bagi jadual SPM 2011 je... Hehehehe... Punya la panjang mukadimah dia. Alih-alih cuma nak cakap pasal jadual je. CIS!!!

Untuk maklumat lanjut, silalah KLIK DI SINI....

Belajar rajin-rajin ye adik-adik semua...
Good Luck SPM yup.

Jumaat, 19 Ogos 2011

Dia Datang Tanpa Mengira Masa

Berharap agar dapat duduk di awan yang indah dan melupakan segala kepahitan.
Zaman kanak-kanak ku sentiasa membayangkan awan adalah seperti gula-gula kapas yang lembut.
Tapi hakikatnya, awan adalah air yang tersejat ke udara...

Salam...

Betul... Dia datang tanpa mengira masa. Sedih, suka, duka silih berganti. Aku harap sangat aku dapat hadapi semuanya dengan tabah.

Aku terpikir, apa salah aku kepadanya? Kenapa dia mendiamkan diri bila aku cuba bercakap dengannya? Kenapa dia memalingkan wajahnya bila aku memandangnya? Besar sangatkah dosa aku terhadapnya sehingga dia memperlakukan sebegini rupa? Ya Allah... Aku tak sekuat itu untuk menghadapi dugaan ini.

Semalam, aku menitiskan air mata lagi. Kerana dia aku jadi begini. Kerana dia, jiwa aku tidak tenang. Kerana dia, hidup aku diselubungi kesedihan. Aku telah menitiskan air mata lagi semasa dalam perjalanan ke sekolah, setelah pagi itu, aku mengadu kesedihan ku kepada Yang Maha Kuasa.

Sebak di hati tak dapat di tahan apabila Nini bercerita dan bertanya perkara yang berkaitan dengan dia. Tengah hari itu Nini cakap kepada ku, "Syera! Aku tampar kau karang." Aku tidak mengendahkan kata-katanya. Aku cuma berdia diri dan memujuk hati ku untuk terus tabah menghadapi dugaan di bulan Ramadhan ini..

Maaf, bukan niat ku untuk membuka cerita ini. Cuma, aku akan merasa tenang sekiranya dapat meluahkan segalanya di sini...

Maaf....

Rabu, 17 Ogos 2011

Kenapa Mesti Ada yang Mempertikaikan???

Salam

Alhamdulillah.. Since Tim dah boleh pergi sekolah ni,, yup!! Dah dua hari dia pergi sekolah.. Huhu,, seronok betol aku.. Ye la, kawan tersayang dah boleh datang sekolah, so, x la rindu sangat kat dia lepas ni. Cuma dia masih belum cukup kuat untuk menulis dan memahami apa yang di ajar oleh guru-guru.. Tapi dia tetap kuatkan semangat untuk mengingatkan semula apa yang pernah dia belajar sebelum ni.

Semalam nini ngadu kat aku, Encik A mempertikaikan persahabatan kami(aku dan nini) dengan Fatimah. Kenapa? Aku pun pelik. Aku tau, Tim tu dulu memang agak sosial sikit. Tapi kenapa korang nak ungkit cerita lama? Bagi la peluang kat Tim nak berubah. Korang sebagai seorang kawan seharusnya mendoakan dia agar cepat sembuh. Agar dia dapat kembali seperti dulu.

Encik Mee pun sama. Dia boleh tanya kenapa Nini Menangis time melawat Tim di rumah. Tak ke sengal namanya tu? Hello, siapa je yang dapat menahan kesedihan bila melihat kawan rapat dia jadi macam tu. Duduk di atas kerusi dan memandang korang tanpa ada reaksi yang di pamerkan. Haih! Hati batukah anda bila melihat sahabat anda memandang ke arah anda tampa riak pada wajahnya? Nasib la Encik mee tak tanya aku kenapa menangis gak time tu. Kalau tanya, memang nak kene ceramah dengan aku la tu...

Anyway, hope korang terus mendoakan Tim agar dapat pulih sepenuhnya. Sekarang ni, pergerakan Tim agak terbatas. Walaupun dia dah dapat berjalan, tapi pergerakan dia tak selancar kami yang sihat ni. Dia cuma berjalan dengan langkah yang sedikit. Dia berjalan pun mesti berteman. Takut jatuh di tengah jalan pulak. Satu hal nak jawab ngn ayah dia. Karang, dia dah tak dapat nak dapat sekolah sebab takda orang nak tolong dia jalan. Time kami menulis, dia nak try menulis gak. Tapi tangan dia belum cukup kuat untuk menulis.

Aku sebagai kawan hanya mampu mendoakan dia agar cepat sembuh. Biar boleh jalan laju-laju, berlari, cakap kuat-kuat, menulis, menghafal dan memahami dengan mudah apa yang dia belajar.

Silalah mendoakan kawan aku ni.... Aku rindukan dia yang dulu.....

Sabtu, 13 Ogos 2011

Pasal J lagi.....

Dah tajuk pun pasal J, means, bad news or good??
In the middle kot...

Semalam aku g tuishen ngn mek nini. Macam biasa la, setiap hari jumaat, kami ada masa terluang selama sejam. Jadi, taman permainan la tempat kami menghabiskan masa bersama-sama. Biasanya kalau hari jumaat, kucai akan datang jumpa nini if dia blum balik UTeM. So, ternyata memang dia belum balik lagi.. Jadi, mereka bertemu untuk menyelesaikan masalah yang sememangnya berpunca dari Kucai.

Jujur la, kalau diberi peluang, nak je aku tinju-tinju Kucai tu.. Suka sangat sakitkan hati Nini. Dia ingat Nini tu patung ke ape? Nak berkawan dengan gurl lain tu kawan je la. Yang sampai gurl tu nak sindir-sindir nini, nak serang nini tu nak buat ape? Aku tak paham betul la ngn gurl2 ni. Kucai tu dah lama couple ngn nini since dia belum pergi UTeM lagi PAHAM X???? Yang tibe-tibe kau orang cakap nini bukan-bukan kenapa? Apa salah kawan aku tu? Dia tak pernah larang Kucai nak berkawan dengan perempuan mana sekali pun. Tapi Kucai, kau kene ingat, kau dah ada siapa? Ni tak, berkawan melampau-lampau. Kau pikir kawan aku tu takda perasaan ke????????? Huh! Mencik kau tahu tak!!!
Sakitkan hati kawan aku nape ha pakcik?????

Ok, after nini sudah habis menyelesaikan masalah mereka, Dia pun naik ke pusat tuishen. Than aku pandang je la dia. Muka macam de masalah je.. Aku tnye dia kenapa??? Dia dok sengih-sengih ngn aku lak... Haih! Tanye punya tnya, than dia ckp, dia ada nk bg tau something pasal J. DUSH!!! Apa lagi lepas ni???

Aku tnye nini, gurl yg dia bwk kluar tu btol awek dia ke? (hati dah agak tenang sikit time tu...) Dia macam berat hati nak bg tau aku. Takut aku sedih lagi macam hari tu kot.. Tapi aku yakin kan dia yang aku takkan sedih, takkan nangis.. Tibe2 dia ckp, aku bg tau ko lepas SPM la...

Agak lama aku mendesak dia, akhirnya berjaya... Dia cakap, masa J keluar g MID ngn gurl tu, gurl tu tarik tngn J... Kepala otak aku time tu dok pikir, Kenapa MID???? Kenapa tarik tngn J??? Kenapa????? Adakah orang tengah ramai time tu???

Kucai yg dok tengok depa dr belakang la yg bg tau nini.. Tp seriously, aku agak jeles skit la.. Pasal diorang pegang-pegang tangan... Wargh!!!!!! Tu J aku la... Sape bg kau pegang tangan J ha???????

Than nini cakap, kau couple je la ngn adik J tu... ...???... TAKNAK!!!
J dh tak suci... COP!!! aku pelik. Pegang tangan je kan? tak buat pape kan??? tp itu la pndpt nini...

Bg aku la, KUCING TAKKAN MENOLAK IKAN... As a gurl, kita kena la jaga batas pergaulan antara lelaki dan perempuan kan?? Kalau lelaki tu betul-betul sayangkan gurl tu dan hormat ngn gurl tu, Walau macam mana pun dugaan yg datang, dia tetap dengan pndirian dia untuk tidak melebihi batas2 pergaulan antara lelaki dan perempuan. Lagi pun, kalau gurl tu tak mula dulu, xkan J nak start dulu an??? Ye la, time dia jalan sebelah aku kat Mid dulu, dia xda pun wat perangai even kami jalan betul2 rapat and duduk sit couple lg time g tngok wyng hri tu. Takde ye... takde!!!

Does yang terasa ke...,, Sorry ok.. Ni pendapat aku..

Lepas macam-macam yang aku dengar pasal J, aku tak tau npe aku still harapkan dia...

p/s : J, cuba bace lirik lagu CT-Bertapa ku cinta padamu. Jiwang tak??? hahahahaha

Rabu, 10 Ogos 2011

Huru-hara.....

nak cer ni...

tp x tau nk cer cm ne..

perasaan aku btol-btol tgh huru hara ni...

huhuhu....


ok, semuanya bermula gara-gara seseorang yg bergelar Mr.J. Di sebabkan aku tersuka kat dia, aku jadi macam ni. Sabtu lepas, nini kata, J pergi jalan-jalan dengan gurl lain tapi di temani oleh kucai. Bila kucai tanya siapa gurl tu, J cakap, kawan je.

Kalau kawan, kenapa bawak dia keluar jalan-jalan? huuuuu... sdy ni... Gara-gara berita tersebut, Terawih aku pada malam itu dah tak khusyuk. OMG! Besarnya penangan J ni dalam hidup aku.. Sedangkan kami takda apa-apa hubungan. Aku boleh sampai menangis dalam solat sebab terfikirkan dia. Apa ni syahira???? Takkan sampai macam tu sekali??? Itu lah hakikatnya..

Kerana dia, jiwa aku tak tenang sampai hari ini.. Semalam nini cuba nak pujuk perasaan aku sebab every time nini sebut nama J depan aku, mesti aku suruh dia diam. Jangan sebut nama J depan aku.. Tapi dia nak cakap gak. Aku pun dengar je la sambil hati tengah huru hara macam di serang tornado ni...
(ada kaitan x? adakan je la....)

Tapi semalam juga nini de bagi tau something yang membuatkan fikiran aku keliru.. Pasal J juga la.. Haish! Nini cakap, J xnak ganggu aku study.. Dia nak aku focus on my study.. Dia xnak ganggu aku.. Ternyata, nini x tipu coz aku boleh detect kalau nini cuba nk kelentong aku..

Persoalannya sekarang, kenapa dia cakap macam tu kat kucai? Kenapa kucai larang nini bagi tau aku hal ni? Sebab nak pujuk perasaan aku, nini bukak rahsia.. Tapi, kenapa J cakap macam tu? Dia ada perasaan yang sama macam aku ke? Tau x, lagi la aku tak berhenti berharap kat dia bila tau hal ni.. Sebab gaya dia macam.... Haih!(mengeluh lagi) tolong la J, kalau kau tau atau terbaca blog aku ni, tolong bagi jawapan untuk soalan-soalan aku ni. Please...................



Sekian..
Perasaan masih huru-hara ni....

p/s : aku x skolah hri ni coz kne g klinik nak cek darah.... hehehe

Waktu datin mengajar......

(byngkn la kalau Datin ajar math....hehehe)

bla bala bla bla bla...

malas aku nk ingat pe datin ckp coz tim tu tgh buat karangan surat menyurat. Tiba2 aku plik, mse blom time, knpe Datin keluar kelas awal? Ini sangat menakjubkan. Hahahaha....

Tiba2, Muthaszir yg tengah melepak kt berandar jerit, "weh, Fatimah datang sekolah!!! Cepat2.." semua pelajar 5 Bestari lari meninggalkn kelas dan menuju ke beranda. semua jerit, "Fatimah" depa bye2 Fatimah. Tim balas..... Hehehe, suka2... Tp kesian tengok Tim jalan... Dia langkah sikit2.. Ala2 jalan macam robot gitu.. Xpe, tggu dia naik atas. Mesti susah dia nak naik tngga pergi ke kelas di tingkat 3 ni.. Nasib baik ayah dia teman dia.. Eh, mcm Datin je.. "Weh, Datin...." semua macam anak kambing masuk kndang.. Kelam kabut masuk kelas balik.. hahahaha..

Kami smbung belajr mcm biasa balik. datin tersalah tengok jam la... hehehe, kesian... Nasib baik aku dh siap kerja mengarang awal2 lagi, so skrng ni aku tengah dok usha pintu belakang. Tunggu kedatangan Tim.. Sampai je Tim di tingkat 3, semua mcm nak keluar kelas, nk g serbu Tim. Tapi di sebabkan Tim ada dalam kelas, kami tggu je la sampai Tim masuk kelas.. Meor ngn muthaszir ni mcm x pernah tengok Tim je.. Mereka la antara org yg terawal mnyerbu Tim. Bnyk mulut cm puan2 lak tu... Aku pn x bnyk tnye kat Tim.

Tim kte dia g jmpa guru besar, n ckg2 lain.. Datin nampak perihatin dengan Tim. Siapa sbenarnya dia ni? X phm aku... Datin bg bnyk nsiht kat Tim. Ye la, Datin pn pernah accident gak sblom ni. So, dia berpengalaman la dalam bab2 mcm Tim nih...

Kami(act, Faz. kami jdi follower kt belakang tu) pimpin Tim turun tangga coz nk g makmal Fizik. Macam rombongan mak kiah coz Tim jalan slow, so, ramai la tersekat kat belakang dia. Semua kelas dok usha kami jalan lembab. hehehe...

kat bawah, Tim jumpa Ckg Wan n Ckg Sajali. Alhmdulillah, Tim ingat semua cikgu. dia ingat kat mana tempat yg dia selalu duduk time kt makmal fizik. kuat juga ingatan dia kan.. cuma nak tunggu loading je lmbt.. hehehe, x senonoh pnye mmbr.. Tp btol ape aku kte, dia dok terkebil kebil dulu, bru dia dpat ingat. Takpe, nnt lme2 ok la tu....

Tp Tim tak lma kat skolah. ye la, hari jumaatkan, mesti la ayah dia bersiap nak g sembahyang jumaat...
Bye tim.... Take care..(akhirnya, Tim berjaya di saiko oleh kami semalam...hehehehe)

Khamis, 4.8.2011 (Bersama Tim di rumah)

Hehehehe..

very2 happy right now. Tim semakin pulih. tp belum spnuhnya la.. but it's ok.. take your time ok Fatimah.

Tadi aku g rumah Tim lepas sekolah. konvoi dgn budk2 kelas. Haih, mmg kecoh gler bdk2 kelas aku nih. sementara aku n hanini tggu mereka yg menaiki bas smpai ke taman perumahan Tim, aku dok berbial dgn nini atas moto. Tiba2, dgr suara seseorg.. Suara fiqah maha kuat. muka blom nmpk, suara dh dngr.. Sangat2 la kecoh mreka ini.. hehe.. Tapi xpe, aku suka..

Mai buat giler. dh gian sngt nak naik moto ngn aku smpai aku terpksa bwk 2 pnumpng. Means, 1 moto telah di naiki oleh 3 org gurl.. nauzubillah... nasib la xde mamat hensem nmpk ke.. klau x, segan gler kot.. See, budk2 kls aku mmg kecoh2 belaka...

Setibanya di rmh Tim, rumah dia nmpk mcm xda orng. tp dh alang2 dh smpaikn, bg je la salam.. Mne la tau, ada orang kat dalam.. 3 kali beri salam, aku rse mcm nk cau je.. mne la tau, Tim xda kat rumah ke.. Rse cm sia2 lak datang rumah Tim. Skali dh kcoh2 nk blik, tiba2 pintu terbuka. Hehe, mak dia bukak. Tim ada kat rumah la..

Ape lagi kami, mmg cm org jakun skit la.. Act kerinduan yg teramat sangat kat Tim.. Smua sbuk nak tnye Tim "kau ingat aku x?" "Kau kenal aku x" bla bla bla bla... bnyk gler soaln Tim kene jwb.. hehehe, mesti dia penat kn... sian dia...

Kami buat rumah tim tu mcm rumh sndiri lak. Lagi2 tengok gelagak Mai dan Nini berdebik2 sebab nk dengar suara mamat korea kt phon.. siap berguling2 lagi tu. Maha dahsyat btol la bdk2 ni pnye perangai..

Tim gelak je tengok diorang. Ye! Tim dah boleh gelak. Tapi dia gelak btol2 menakutkan la.. Bila aku ckp cm tu kt dia, lg dia gelak mcm tu.. Aiyoo.... Kami saiko Tim suruh g skolah bsok= hari jumaat. Tapi tak tau la dia dtg ke tak. Kalau dia ingat, dia dtg kot....

Harap2 dia ingat la...

Selasa, 2 Ogos 2011

Sakit Hati


Sakit hati
Rasa nak maki-maki
Memang kurang ajar betol la
Berapa kali lagi kau nak buat macam ni?
Kenapa aku yang kau pilih sebagai mangsa?

Bila aku luahkan perasaan ni, aku juga yang di persalahkan.
Salah aku lagi?
Kenapa aku yang salah?
Kenapa orang yang buat aku sakit hati sampai rasa nak maki-maki yang tak dipersalahkan?
Besar sangat ke kesalahan aku berbandiang orang tu?

Kenapa takda orang yang paham aku?
Bagi tahu orang penting pun dalam hidup aku pun, aku juga yang dipersalahkan.
Kenapa tak amik pisau je kalau nak sakitkan hati aku?
amik pisau tu, kau tiakam-tikam hati aku sampai aku mati.
Senang!
Takda la aku rasa sakit hati lepas tu.
Takda la aku rasa naka maki-maki kau lepas tu.
DAn aku pun tak di persalahkan walaupun kau yang buat salah.

Jangan lupa, kalau nak buat aku sakit hati, terus amik pisau.
Jumpa aku.
Tikam-tikam hati aku ni.
Baru kau puas hati.

Isnin, 1 Ogos 2011

Erkk, emmmm..........

Salam

Akhirnya, laptop yang disayangi dan dirindui kembali beroprasi seperti sedia kala. Kau tau tak lappy(laptop), since kau masuk wad, hari-hari aku rindu kat kau tak. Macam tak sah hidup ni kalau tak nampak muka kau. Anyway thank you sebab cepat sembuh.

********

Selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh negara. Hari ni merupakan 1 Ramadhan. Hari seluruh umat islam berpuasa. Harap, anda semua tak mengamalkan puasa yangyok la ye... Selamat berpuasa semua...

*******

Tim, sorry coz tak dapat jenguk kaw hari ni. Adik aku rembat moto sampai tak ingat dunia. Tadi dia balik, mak aku ajak dia pegi terapi kat taman sebelah. Nanti pukul 4 petang, aku dah nak kene pegi tuishen. Tim, Hari ni hari pertama puasa, Kau puasa tak? Hehehehehe... Takpe, if kau tak larat nak puasa, tapi next year, kau jangan lupa ganti puasa lak ye... Tim, i'm really really miss you so much.. Thank you sebab replay mesej aku. Even ayat kau tunggang langgang, tapi aku still paham. Kau tahu tak, mesej-mesej kau tu semuanya sangat bermakna pada aku. Ni semua sebab dah dekat sebulan kau tak datang sekolah. aku rindu sangat kau kau. Nanti cepat sembuh tau. Boleh la belajar sama-sama lagi.

*******

ok, now aq nk cincau. Sat gi nak gi tuishen. Hadeh, bila la aku nak stop bzy gler2 ni.

Rabu, 27 Julai 2011

Aku Rasa Macam-macam

Salam

Hari ni cuaca agak mendung dan Pusat Akses di mana tempat aku up date blog ni dah nak tutup tepat pada pukul 4.30 p.m. Now, dah pukul 4.21 p.m. Aku berada di sekolah. Bila nak balik ni weh????????

Semakin dekat aku dengan SPM, semakin banyak dugaan yang harus aku tempuhi. Jujur, aku tak sekuat itu. Tapi Tuhan maha mengetahui segalanya. Dia tahu, sekuat mana dan setabah mana aku untuk menempuhi semua dugaannya. Bukan niat untuk mengeluh, cuma aku rasa lega bila dah luahkan segala yang terbuku di hati.

Hidup tak selalunya indah. Begitu jugalah kehidupan aku. Kadang kala, hanya tangisan yang mampu melegakan hati aku. Sahabat yang memahami. Ada beberapa perkara yang aku tak mampu beritahu korang. Bukan sebab tak mahu berkongsi. Tapi aku rasa, masalah itu tak sesuai nak di ceritakan dan aku tak mahu membebankan korang dengan masalah aku. Tapi aku bersyukur. Sekurang-kurangnya, aku mampu melupakan segala masalah bila berhadapan dengan korang.

Aku suka tengok orang ketawa. Aku suka tengok kawan aku gembira. Dan aku turut merasa kesedihan itu bila melihat korang sedih. Hanini, aku tahu kau berhadapan dengan masalah besar. Aku tahu itu meskipun kau tak pernah nak luahkan masalah tu kat aku. Kan aku pernah cakap, air muka kau senang di baca. Aku tahu, di sebalik senyuman itu, ada satu masalh yang sedang kau sembunyikan. Tapi siapalah aku untuk mengetahuinya. Aku tahu masalh itu tidak sesuai untuk dikongsi bersama aku. Cuma aku mampu doakan semoga kau terus tabah menghadapi semuanya.

Tim, aku bangga kerana ada kawan macam kau. Kau seorang yang kuat semangat. Kemalangan itu bukan la punca untuk kau berputus asa. Aku tahu itu. Sekarang, kau semakin pulih. Biarlah mengambil masa selama mana pun, as long kau tetap bersama aku dan yang lain meneruskan perjuangan. Tim, kuatkan semangat ok. Usaha tangga kejayaan. Biarpun agak susah untuk mengembalikan semula kesemua ingatan kau, tapi aku tahu, kau sekarang ni sedang berjuang. Tim, teruskan perjuangan ok.

I’m sorry for the one that i can’t mention his name. I can’t accept u as my lover. Aku sedang tunggu seseorang. Orang tu adalah abang kau sendiri. Biarlah orang lain kata ‘aku menunggu bulan jatuh keriba’, asalkan aku sedia menanti dia. Aku bukan berniat untuk mempermainkan kau. Dari awal kau kata cinta, aku sudah menolak cinta itu. Sejak aku kenali kau, aku hanya menganggap kau sebagai kawan aku. Aku tak boleh terima kau lebih dari itu. Kau kawan aku. Maaf.

Kepada orang yang aku gelar sebagai MR.J, aku tetap menunggu kau. Penantian aku ini akan terhanti apabila kau akan menjadi hak orang lain atau aku sudah menemui seseorang yang mampu membuatkan aku melupakan kau. Tapi, buat masa sekarang ni, hanya kau yang ada di hati aku. Aku berani menyukai kau. Tapi aku tak berani menyintai kau. Kerana menyintai tak bermakna memiliki. Kalau saat kau menjadi hak orang lain, pada saat itu jugalah kenangan antara kau dan aku, akan ku simpan dalam lipatan sejarah hidup aku. Kau salah satu inspirasi aku. Kau la penguat untuk aku terus mengejar kejayaan. Agar aku mampu duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan kau.

Aku tahu, bagi orang lain, penantian aku ni adalah sia-sia. Tak guna aku menanti tapi aku tak berusaha. Aku tahu itu, tapi tak salah bukan kalau aku tetap dengan keputusan aku untuk terus menanti dia? Biarlah aku terus menanti dia kerana Allah sentiasa memahami hambanya. Apa yang aku mampu buat masa ini ialah terus berdoa agar Allah mendengar dan memakbulkan permintaanku. Kalau dia bukan untuk aku, temukanlah aku dengan seseorang yang mampu membuatkan aku lupa dengan semua peristiwa dan kenangan yang tercipta semasa di MID.

Beberapa bulan je lagi SPM akan tiba. Persedian aku masih belum sepenuhnya. Tapi aku sangat yakin untuk menjawab soalan matematik. Insyaallah, A+ untuk subjek itu berada dalam genggaman. Seminggu selepas raya bersamaan 6 september 2011, bermulalah peperiksaan percubaan SPM. Insyaallah, aku akan berusaha untuk tingkatkan prestasi aku dalam matapelajaran yang agak teruk tu. Aku ingin mencipta sejarah dalam keluarga. Semoga aku mampu memperoleh 10A+ dalam SPM nanti.

Aku syang family aku, kawan-kawan aku, dan MR.J*********.

Always smile 4 hiding your problem.

Isnin, 18 Julai 2011

Semoga Kau Tabah Mengahadapi Dugaan Ini (Part 4)

Salam...

Alhmadulillah.. Kini Tim sudah berada di rumah.. Aku baru je balik dari rumah Tim.. Keadaan dia tetap macam tu.. Cuma dia dah boleh bagi respond dengan penerangan kami ni. Muka dia berkerut-kerut nak terima apa yang kami cakap kat dia. Cuma dia belum mula bercakap je.

Nampaknya, dia ada potensi untuk pulih semula. Cuma akan mengambil masa yang lama. Takpalah, asalkan dia dapat ingat kami semula. Seriously, perangai dia berubah serta-merta macam orang baru dilahirkan semula.

Hari ni aku tengok Faz tenang je.. Aku pulak mata yang berair.. Nini pun sama.. Kami tak mampu nak tahan perasaan melihat Tim macam tu. Faz, aku tahu, malam ni kau akan menangis sebab terkenangkan Tim.. Aku pun... Tapi hidup mesti di teruskan kan???

Tadi Jumaidi, BF Tim, bawak coki-coki. kami berusaha nak bagi dia makan juga. Ada la sikit coklat tu di sapu pada mulut Tim. Mudah-mudahan dia mampu ingat sikit-sikit. Aku sudah mampu menahan sebab apabila Tim mampu menelan air yang kami letak dalam mulut dia. Tapi sikit je dia minum..

Takpa la Tim..
Asalkan Tim terus beransur-ansur sihat..
Syahira sentiasa menunggu kepulangan Tim yang dulu..
Tim, cepat sembuh tau...
Dengar cakap Syahira ni...

Sabtu, 16 Julai 2011

Karnival Sukan, Kesenian dan Keusahawanan SMKAJ 2011


(Kan best kalau Tim ada sekali)

Salam...

Hari ini merupakan hari sabtu dan hari Karnival Sukan, Kesenian dan Keusahawanan SMKAJ buat tahun 2011. Aku merupakan salah seorang peserta mambeli belah pada hari ini. Jumlah duit yang telah aku belanjakan pada hari ini ialah RM3.80. Jumlahnya bertambah 80sen daripada jumlah duit belanja aku pada setiap hari. Ini bermakna, aku cuma mendapat RM 3.00 sebagai duit belanja aku di sekolah. Kadang-kadang, kalau aku rajin, aku simpan duit tu, kalau tak rajin, aku berbelanja la di koprasi sekolah.

Kenapa aku tak makan di kantin sekolah je?
Aku tak nak cerita la. Biarlah para pelajar yang pernah bersekolah di SMKAJ sahaja yang tahu al-kisahnya....

Sesungguhnya, hari ini hari yang menyeronokkan. Aku tengok persembahan kat dewan yang macam bengong-bengong je.. Jadi bahan gelak orang je la korang ni. Sudah-sudah!! kalau tak buat preparetion elok-elok, tak payah la buat persembahan...

After bosan tengok persembahan entah apa-apa tu, aku pergi ikut kak Ros dan Faz pergi padang. Tugas mereka pada hari ini ialah menjadi medic kepada mereka-mereka yang mengalami kecederaan semasa bersukan.

Selepas itu, aku bosan. Aku saiko Faz supaya follow aku tengok tayangan video kat Gigabyte. Tapi cerita tu punya la membosankan. Aku siap menguap tak cover langsung. Tengah usha video kat depan tu, sekali masalah teknikal pulak.... Aku dengan Faz pun cau cincau la.

Next, aku sambung membeli-belah. Makan ais krim kat gerai Hanini. Kira, hari ni hari untuk makan benda bukan-bukan la. Sudah kenyang makan bukan-bukan, aku terdengar suara orang berkata "Faz lapar lagi la..." Hanini pula menyahut, "Nini pun lapar lagi uh.". Pelik la budak-budak ni. Badan cekeding, tapi makan mengalahkan aku. Ish ish ish ish....

Dalam sedang berseronok, aku terkenang sahabat ku, Tim... Alangkah indahnya andai jika dia dapat bersama kami bertiga pada hari ini.. Rindu pada dia sangat membebankan aku.

Nini cakap kat aku, tadi dia ada dengar seseorang telah menujukan lagu buat Tim.. Ucapan budak tu ialah "Tim..,,semoga cepat sembuh.....". Bila aku dengar Nini cakap macam tu, aku jadi tergamam. Aku pun ada terfikir nak tuju lagu untuk Tim, tapi.......

Memandangkan Tim berkawan rapat dengan Faz, kadang-kadang aku boleh tersasul nak sebut nama orang. Aku terpanggil Faz, "Tim"... Semua yang dengar jadi terdiam.. Haih! teruknya penangan rindu aku terhadap dia.. Faz mesti sedih... sorry Faz... Syahira tak sengaja...
Syahira rindu kat Tim..
Kalau la Tim dapat ingat semula, mesti best kan....