Welcome to my blog.. Enjoy your reading!! Keep smiling Ok!!! (^_^)

Khamis, 30 April 2009

YANG SEDANG MENANTI AKU

YANG MENANTI
(25.5.2009) PADA HARI TERSEBUT, AKU AKAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN SEHINGGALAH PADA TANGGAL 29.5.2009, PEPERIKSAAN TERSEBUT AKAN TAMAT DAN JUGA AKAN MEREDAKAN SEBENTAR KEGELISAHAN AKU..

(27.7.2009) KEGELISAHAN DI HATIKU AKAN KEMBALI SEMULA PADA TARIKH INI KERANA PADA HARI TERSEBUT, AKU AKAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN PERCUBAAN BAGI SEMUA PELAJAR YANG AKAN MENDUDUKI PMR PADA TAHUN INI. DAN PEPERIKSAAN TERSEBUT AKAN TAMAT PADA 31.7.2009. WALAUPUN PEPERIKSAAN PERCUBAAN TERSEBUT TELAH TAMAT TETAPI GELORA DI HATIKU TIDAK AKAN TAMAT KERANA PEPERIKSAAN PERCUBAAN TERSEBUT TELAH MEMBAWA MAKSUD LAIN IAITU PMR BAKAL TIBA TIDAK LAMA LAGI..........

(12.10.2009) PADA TARIKH INILAH HARI DAN SAAT YANG PALING, PALING DAN PALING MEMBUATKAN AKU JADI TAK KERUAN SEBAB AKU BAKAL MENDUDUKI PMR PADA HARI TERSEBUT DAN KEGELISAHAN ITU AKAN REDA BILA AKU DAH HABIS MENJAWAB SEMUA PAPER YANG AKU AMBIL DAN TARIKHNYA PADA 16.10.2009...

AKHIRNYA, AKU MERDEKA... TAPI UNTUK SETAHUN JEW SEBAB AKU AKAN MENDUDUKI SPM PULAK...............

ANAK HASIM

TAK GUNA betul anak hasim ni...aku ingat mati-mati la cikgu BM kami dah tau semuanya...rupa rupanya itu semua adalah pembohongan semata-mata...pesal la cikgu ni tak tahu-tahu lagi pasal semua ni... aku dah malas nak layan dia bercerita pasal C.i di tu...hari-hari cite yang sama. macam takde cite lain pulak...
kadang-kadang minah ni terlebih jiwang pulak daripada aku... dah la hari ni kene wat karangan BM yang paling tak digemari oleh aku dan semua budak-budak yang tak suka buat karangan. pastu, tak sempat nak siapkan dah kena hantar buku..YA ALLAH..ape la nak jadi ni...

Rabu, 29 April 2009

PERUBAHAN

Sejak akhir-akhir ni aku perasankan perubahan yangberlaku kat budak-budak kelas aku, terutama sekali dekat budak R ni...
Daripada banyak bercakap kepada senyap,
daripada banyak menyakat kepada senyap gak,
dan daripada asyik tak masuk kelas(sebab dia masuk kawat dan sekolah kami dapat tempat ke-2 dalam peringkat daerah)kepada duduk dalam kelas dan belajar sungguh-sungguh..
Aku memang suka bila ada perubahan-perubahan besar macam ni...Mungkin selama ni dia masih lagi di alam kayangan kot, sebab tu happy semacam jew... Dan sekarang dia telah terkeluar dari alam tersebut dan menjadi seorang pelajar yang suka belajar... BAGUS BAGUS...teruskan usaha anda untuk mencapai target 8A dalam PMR tahun 2009 ni.....
INILAH CONTOH MANUSIA YANG BERWAWASAN....(nasib baik cakap dalam hati, kalo tak, mesti dah kombang macam belon panas kot...hehehe)

Isnin, 27 April 2009

merepek je kawan aku ni...(GILER)

hari ni time cikgu tak masuk kelas,niat dihati aku nak baca buku(nak cover jew..t klo de ckg lain sergah, aku dah ready buku kat tangan)tapi si Syaq ni asyik merepek tak tentu arah jew(kene sampok agaknya)sampai tak dapat aku nak bace buku. mulanya dia cite pasal si Halliz dia pastu tetibe jew ada pengumuman(ASSALAMUALAIKUM DAN MINTA MAAF KEPADA GURU YANG SEDANG MENGAJAR, DIMINTA MURID YANG BERNAMA SYFIQAH SYAHIRAH, DIMINTA PERGI KE PEJABAT SEKARANG DAN BAWA BEG ANDA SEKALI)pengumuman itu di ulang sebanyak dua kali. kebetulan nama budak tersebut sama dengan nama kami.(SYAFIQAH n SYAHIRA)so budak-budak kelas pown start ar buat perangai MONKEY MAGIK dia. selepas suasana kembali reda, si Syaq ni pown start ar cite mereng dia.

KENA PANGGIL

"Assalamualaikum dan minta maaf kepada guru yang sedang mengajar, diminta SYAFIQAH DAN SYAHIRA ke pejabat sekarang.di pejabat, kami di soal siasat oleh HALLIZ.

HALLIZ: syafiqah, adakah halliz di dalam blog anda itu adalah saya?

Syaq: ye cikgu.

HALLIZ: adakah blog nurishsyira.blogspot .com itu kamu punya?

SYAHIRA: ye...

HALLIZ: dramatisnya ayat kamu. adakah itu semua datang dari lubuk hati kamu?

SYAHIRA: (gile ke ape. hati aku ,mane ade lubuk. lubuk ikan pown takde tau. kalo tak caye leh cek sendiri)erm leh dikatekan cam tu gak.tapi cikgu, tu just luahan rasa jew....

HALLIZ: bagus sungguh ayat-ayat kamu di dalam blog tu, tapi kenapa kamu tak tulis macam tu dalam karangan yang kamu buat?

SYAHIRA: kelangkabut la cikgu..kalau time periksa, semuanya nak kena buat cepat-cepat. kalo lambat nanti tak sempat siap. tak pasal-pasal nanti gagal...

HALLIZ: erm...Syafiqah, kenapa kamu letak nama saya dalam blog kamu?

SYAQ: sebab say sayangkan cikgu sama macam say sayang mak saya. saya dah anggap cikgu cam mama saya pown..saya tak tau la kenapa saya leh jadi cam ni. semua ni terjadi sejak mimpi yang saya alami hari tu...

HALLIZ: sejak bila saya jadi mama kamu. saya kawin pown belom, ni kan pula dah mengandung. kamu dah gila ke apew?

SYAQ: (tertunduk kebisuan)

Syahira, aku tukar cite lain la pulak ye...

Hmm......



Di Zaman Tua

kelihatan afiq duduk di beranda di atas kerusi malasnya sambil membaca NEWS PAPER versi tulisan rumi.sambil membaca,sempat juga dia mengintai isterinya yang sedang memasak di dapur.afiq berkata:

AFIQ: cantik sungguh isteriku walau pun sudah berkedut seribu..

SYIRA: (tertengok-tengok. tu mengata aku latu..tu mulut tu dah terkumat kamit macam tengah baca mentera je dah tu...)setelah siap memasak, dia menuju ke suaminya."bang,jom pi makan. sayang dah siap masak dah."

afiq pun segera ke meja makan sambil di ikuti oleh syira.syira menghulurkan kepada afiq "koboan"(ni bahasa jawa) dan dalam kiraan tiga, afiq dengan tanpa menoleh kiri kanan, segera menjamah makanan yang di sediakan oleh syira dengan lahapnya.

SYIRA: "bang, makan tu slow-slow. nanti tertelan pulak gigi pasu tu karang...

afiq pown memperlahankan suapanya.
setelah selesai mencekik,syira pown membasuhkan tangan afiq.

AFIQ: sayang,lembut sikit basuh tangan abang tu..ha! lembut lagi lembut lagi..

SYAQ! STOP IT..MEREPEK JE LA KO NI..SYAQ: KO NI, TAK ROMANTIK LANGSUNG LA..CITE BARU NAK MULA NI..SYIRA: KEPALA NENEK KO..TAKDE MAKNENYA ROMANTIK TU DENGAN AKU...SYAQ: KO NI..SABAR LA KEJAP, BELUM HABIS LAGI LA CITE AKU...

CONTINEU...

SYIRA: abang ni..dah tua-tua pown nak manja-manja lagi..

AFIQ: ala..bukan ada orang tengok pown..budak-budak pown takde..kalo abang tak manja-manja dengan ayang, abang nak manja-manja dengan sape lagi...

SYIRA: ish abang ni..ade-ade je la....

TAMAT.........

AKU: bagus, syukur alhamdulillah...dah,ko jangan nak merepek lagi Syaq. kalo tak, siap la ko...
SYAQ: ye la...tu cikgu dah masuk dah pown tu.........

Jumaat, 24 April 2009

BELAIAN JIWA

Seindah
Tiada lagi kau ku ingatkan
Sayang kau hilang
Menanti
Biar sampai akhir hayat
Ku di dunia ini
Kau tahu betapa
Ku sayang padamu
Hanya bidadari sebagai ganti
Hanya takdir
Menentukan ia
Ohh Belaian jiwa
Ohh angin
Sampaikan lagu ku padanya
Yang sedih pilu
Terimalah
Lagu ku jadi teman
Hidupmu untuk selamanya

SEDIH

Hari ni kat sekolah aku de ceramah. Cerita pasal saat-sat terakhir Rasulullah sebelum pergi meninggalkan dunia yang fana ini. Sedih giler aku time tu. Rasa macam nak ngis jew. nasib aku tak nangis,buat jatuh saham aku jew nagis depan khlayak ramai. Tapi memang sedih sangat time tu. suasana sekeliling sayu jew. erm tapi de budak yang duduk dekat dengan aku ni tak tau nak senyap. mengelekek jew memanjang. dah kenew sampok agak nye. nasib baik aku tengah sabar, kalo tak dah kene sound dah ngan aku.nasib la tangan aku ni tak hinggap kat pipi diorg, klo tak dah jadi perang dunia tah yang keberapa la agaknya....

Rabu, 22 April 2009

HARINI (22.4.09)

B.M: ternyata ckg tu tak buat seperti apa yg dia ckp semlm..fuh! lega hati sahabat ku sbb ckg kesayangan dia masuk kelas harini..harini dia ajar kitorg mcm biasa cuma dia lebih byk memerli budak yg tak buat keje skolah dia..hmm, tabiat ckg ni yg yg buruk menyebabkan aku kurang meminati dia..tabiat buruk ape tu, aku tak payah ckp la..klo nak tau sgt, p la skolah aku n blajar la kat sini...korg akan tau segalanya.. harini dia ajar kitorg cara menjawab soalan komsas. nasib baika ku dapat tangkap ape yang dia ajar..bgus kpala otak aku..hehehe...

Al-kisah Budak Kelas Aku (21.4.2009)

B.M: semalam time ckg kesayangan kawan aku ni mintak home work yg dia suruh buat. Than, ramai la yang tak buat sebab tak tau nak wat karangan jenis CEREKA berdasarkan PERIBAHASA. So, apa lagi, mengamok la ckg tu.(bongek tol r diorg ni..) dah tak pasal-pasal dia kate xnk ajar kitorg lpas ni..Kwn aku yg bukan main syg lg kat ckg ni pown teros HOT la sbb tkut dia tak dpt tgk muka ckg tu hari-hari..tapi aku tak rasa perkara tu akn terjadi kot...kita tggu n lihat je la besok cm new?

SIVIK: time sivik harini,kitorg tak blajar sgt pown,just lbih byk bercerita jew..tapi best gak bila ckg begitu sporting mnceritakan pengalaman hidup dia..sedikit sebanyak, boleh kitorg amik pengalaman hidup dia tu sebagai panduan hidup kami yang tah macm mana la nanti...

Hmm..xda pe pown yg best hari ni..takat byk menghadap buku tu ye la..tapi ape-ape pown aku dapat bawak balik sesuatu dari sekolah sbagi ilmu utk masa depan...

Isnin, 20 April 2009

~CINTA~

0h cinta...
kenapa la ada istilah cinta itu buta.
Kenapa juga ada lagu bertajuk cinta gila.

Disebakan cinta itu BUTA @ GILA
Hidup aku terasa seperti org gila(some time la..)
Dan kadang2 terasa macam orang buta pown ada(selalu gak la..)

Disebabkan cinta tu BUTA @ GILA
Aku terpaksa membuka mata @ mata hati ku,
Buka telinga aku seluas-luas alam,
Menggunakan otak aku yang bergeliga ni
Untuk mengenal erti cinta yang paling benar dan sebener-benarnya..

Walaupun aku dah buat semua tu
tapi aku tetap tak mengenal ape itu cinta.
Pergh..terasa seperti duduk dalam perigi buta jew..
tak de punca hidup,hanya dapat tengok pasir @ tanah yg kering seperti di gurun sahara jew..
Seperti itu jugalah kepala otak aku sekarang ni..
Tandus dan gersang di sebabkan cinta BUTA @ GILA aku ni la...

Oh cinta,
Bila la kau dapat merubah kehidupan aku ni?
Rasa cam nak mati jew bile dipikir-pikirkan balek..
Ergh..pening betol bila dipikirkan banyak-banyak kali..
Bila la aku boleh dapat cinta yang hakiki n abadi untuk selamanya???...
argh..memeningkan betol...

Oh cinta,
Lebih bagus kalo ko tak pernah wujud dalam hidup aku..
Dan alangkah bagus kalau aku tak pernah jatuh cinta
Atau ape2 jela yang ade kene mengena dengan cinta yang sering menyusahakan aku...

MENYUSAHKAN BETOL 'CINTA' NI....